Až vyhodíte vánoční stromeček, začne makat sněmovna. Tak to prý možná dopadne

06.11.2013 9:14

Prezident Miloš Zeman sice formálně odsouhlasil případnou trojkoalici ČSSD, ANO a KDU-ČSL, ale v jednání o nové vládě to podle informací serveru Aktuálně.cz nic nezmění ani neurychlí. Naopak se jeví jako pravděpodobné, že případná trojkoalice bude mít potíže se dohodnout na církevních restitucích a sněmovna bude schopna zvolit své orgány a začít pracovat až po novém roce.

Až vyhodíte vánoční stromeček, začne makat sněmovna. Tak to prý možná dopadne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jako poslední opouštějí sál zástupci Rusnokovy vlády v demisi

Server Aktuálně.cz si všímá toho, že církevní restituce mohou být kamenem úrazu budoucí koalice. ČSSD chce zásadní revizi církevních restitucí - včetně toho, že prý odmítá i vydávání budov na Pražském hradě.

Křesťanští demokraté prý dál hodlají nejdříve jednat o svých programových prioritách, ale jasně dávají najevo, v čem neustoupí. "Odmítáme jakoukoliv revizi církevních restitucí. Prošlo to Parlamentem, posoudil to Ústavní soud," říká rozhodně Marian Jurečka, místopředseda a povolební vyjednavač KDU-ČSL.

Hnutí ANO rozděluje restituce na dvě oblasti. Nevydání budov je podle něj sporné, diskutovat by se prý mohlo o výši finanční náhrady za majetek, který už církvím vydat nelze.

"Lidovci to považují za vyřízenou věc. My to tak nevidíme, ale nevidíme to ani jako ČSSD - zastavit restituce ne. Nechceme zpochybňovat právní vědomí, je to zákon. Já si myslím, že je ale legitimní najít prostor ve finančním odškodnění," říká za ANO Martin Stropnický.

Až přijde Ježíšek, začne makat sněmovna

I přes nevyjasněnou situaci v ČSSD prý už probíhají kontakty některých zvolených předsedů politických frakcí v nově zvolené sněmovně. Aktuálně.cz ale zdůrazňuje, že toho moc dojednat nemohou, protože není jasná většina ve sněmovně. Právě ta je základem pro složení jejího vedení nebo předsednictví sněmovních výborů.

"Někteří z mých kolegů - mluvil jsem například s lidovci - mě ujišťují, že chtějí ustavení orgánů sněmovny co nejdříve. Tak to tak beru," uvedl pro Aktuálně.cz předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

Jenže ve sněmovně se také mluví o scénáři, který předpokládá, že jednání o vládě a tedy i o sněmovně potrvá dlouho a nová sněmovna by mohla začít normálně pracovat až v lednu.

"Je to pravděpodobné," připouští šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik. A přidává se i Petr Gazdík: "Při takovéto roztříštěnosti sněmovny je možné všechno."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pivo za 70 Kč? Po zdražení vládou Čechy přešla chuť. Nebo jedou do Německa

17:17 Pivo za 70 Kč? Po zdražení vládou Čechy přešla chuť. Nebo jedou do Německa

Češi vloni vypili nejméně piva v historii. Oproti roku 2022 se jeho průměrná spotřeba na obyvatele s…