Azylové centrum v Benešově nebude, Chovanec to zatrhl, tvrdil významný člen ČSSD. Jenže ministerstvo o tom nic neví...

12.02.2016 18:54

Azylové zařízení v Pražských kasárnách v Benešově nevznikne, tvrdí poslanec Richard Dolejš (ČSSD). V prohlášení zaslaném ČTK dnes uvedl, že toto rozhodnutí učinil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) už koncem ledna. Ministerstvo však zatím informace o možném vzniku centra pro běžence nechce komentovat. Proti případnému vybudování střediska se ve městě zvedla vlna odporu. Místní uspořádali petici, podle odhadu organizátorů shromáždili už přes 10.000 podpisů.

Azylové centrum v Benešově nebude, Chovanec to zatrhl, tvrdil významný člen ČSSD. Jenže ministerstvo o tom nic neví...
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath a Richard Dolejš

Podle usnesení rady města i zastupitelů je umístění migrantů do budovy v centru města nevhodné. Poblíž jsou mateřská, základní a střední škola a internát. Objekt by podle starosty Petra Hostka (ČSSD) chtělo získat město a vybudovat v něm sociální a startovací bydlení. Téma se dostalo při ústních interpelacích na půdu Sněmovny. Chovanec se kvůli zahraniční cestě jednání nemohl zúčastnit, a podle Dolejše tak neměl možnost vyvrátit nejrůznější fámy. "V tomto směru chci veřejnost ubezpečit, že azylové zařízení v Benešově nebude. Toto rozhodnutí na základě našeho osobního jednání učinil ministr vnitra již koncem ledna," tvrdí poslanec.

Ministerstvo ale zatím záležitost oficiálně nechce komentovat. "V tuto chvíli se k tomu nemohu nijak vyjádřit, protože se nejdříve musíme setkat s panem starostou. Na základě výsledku toho jednání se potom vyjádříme," řekla dnes ČTK mluvčí vnitra Martina Němcová. Na oficiální zprávu čekají také organizátoři petice, kteří hodlají ve sběru podpisů pokračovat až do neděle. V pondělí chtějí archy donést do Sněmovny. "Věříme, že veřejný názor občanů, kteří podepsali petici, byl dostatečně slyšet. Ale jsme teprve v půli cesty. Druhou částí naší společné petice, podepsané tisíci občany, je převedení těchto budov z majetku Ministerstva obrany ČR do majetku města," stojí v dnešním prohlášení petičního výboru.

Dolejš se ve věci angažoval jako místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost na základě podnětu od Hostka. O věci 27.ledna jednal s Chovancem, který ho prý ubezpečil o tom, že má podobný postoj. O dva dny později mu ministr údajně oznámil své rozhodnutí zařízení do Benešova neumístit a podpořil převod objektu na město. Zastupitelé a radní využití kasáren pro migranty odmítli v usneseních přijatých v prvních únorových dnech, poté se objevila ještě petice. "I když byla petiční akce na podporu usnesení města proti umístění azylového zařízení organizována již po rozhodnutí ministra, tak ji považuji za zásadní a správnou," uvedl Dolejš.

Kasárny v Benešově, v nichž byla dříve armádní ubytovna, byly podle poslance formálně zahrnuty do seznamu možných míst pro zřízení azylového zařízení, o čemž bylo informováno předchozí vedení města. To se však podle Dolejše k věci nevyjádřilo. Pokud by tak učinilo, nebyl by prý objekt na seznam zařazen. Bývalý starosta Jaroslav Hlavnička (Volba pro město) naopak tvrdí, že na schůzce se zástupci vnitra tento záměr důrazně odmítl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…