B. Sobotka jasně: Nepodpoříme vládu, která nezískala mandát od voličů

26.06.2013 7:42

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vnímá rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana jmenovat premiérem Jiřího Rusnoka jako jednoznačnou snahu zabránit pokračování pravicové vlády ODS, TOP 09 a LIDEM. „Je ale potřeba si uvědomit, že jmenování nepředstavuje žádné stabilní řešení,“ zdůraznil v rozhovoru pro deník Právo.

B. Sobotka jasně: Nepodpoříme vládu, která nezískala mandát od voličů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

„Nepřejeme si, aby občané České republiky museli podstupovat martyrium tří pokusů o sestavení vlády,“ uvedl Sobotka. Sociální demokraté proto budou intenzivně jednat s ODS a TOP 09 o rozpuštění Sněmovny. Věří prý, že jmenování Rusnokovy vlády může v tomto směru zvýšit jejich motivaci.

Kancléř Vratislav Mynář kritizuje sociální demokraty kvůli tomu, že ani nezvažují možnost dát nové vládě odborníků svou podporu. Sobotka se však domnívá, že není možné, aby důvěru ve Sněmovně získala vláda, která svůj mandát nezískala od voličů.

„Sociální demokracie jasně řekla, že bez nových voleb žádnou vládu podporovat nebude,“ vytyčil předseda ČSSD stanovisko své strany. Přesto připustil, že setkání s nově navrženým předsedou vlády neodmítne. Rusnok již totiž avizoval, že po sestavení seznamu ministrů bude chtít jednat s lídry jednotlivých parlamentních stran.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…