BBC: Migrantské děti, kolik je vám let? Odpovědi raději nečíst

19.09.2018 9:26

V souvislosti s kauzou „sirotků ze Sýrie“ se znovu oživila ožehavá otázka. Poslankyně Michaela Šojdrová, která celou akci organizuje, tvrdila, že zmíněné „děti“ jsou převážně chlapci ve věku 12-17 let, později bylo zjištěno, že spíše 15-17. Fenoménem uprchlické krize přitom je, že řada imigrantů se vydává za nezletilého, ovšem testy potom odhalí, že jim reálně je mnohem více. Ze Švédska dorazila čísla ukazující, že to rozhodně není ojedinělý úlet, ale spíše pravidlo. Na statistiku upozornil ParlamentníListy.cz europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

BBC: Migrantské děti, kolik je vám let? Odpovědi raději nečíst
Foto: Vít Hassan
Popisek: Množství žebráků v ulicích švédských měst je už dlouhou dobu problémem severské země

Web britské BBC, která se doposud k prezentaci problémů souvisejících s imigrační krizí stavěla značně zdrženlivě, nyní píše o tom, že „falešných nezletilých“ byly mezi těmi, kteří uvedli věk podléhající zákonné ochraně, více než tři čtvrtiny.

Anketa

Přijměte 50 sirotků ze Sýrie, předloží ve Sněmovně TOP 09. Jak byste hlasovali vy?

3%
96%
hlasovalo: 14059 lidí

Švédská národní agentura pro forenzní medicínu zkontrolovala necelých 8000 žadatelů o azyl, kteří o sobě tvrdili, že je jim méně než 18 let a jsou tedy nezletilí. Celkem u více než 6600 z nich bylo odhaleno, že jejich reálný věk je vyšší než 18 let. A to nebyli prověřováni všichni nezletilí imigranti, pouze ti, u kterých měli imigrační úředníci o uváděném věku pochybnosti.

Důvodem, proč se dospělí lidé vydávají za děti, je kromě menších trestů při spáchání trestného činu zejména to, že u dětí je mnohem menší pravděpodobnost, že budou vráceny do země svého původu.

CELÝ TEXT ZDE

BBC v titulku textu avizovala, že „mezi dětmi je mnoho dospělých“ a v tučně vyvedeném perexu hovoří o „třech čtvrtinách“. V textu je posléze připuštěno, že plných 84 procent bylo „určitě starších“, plus dalších 112 „pravděpodobně starších“.

Hodnocení věku se používá na základě rentgenových snímků zubů moudrosti a magnetického vyšetření kolenních kloubů. BBC ovšem píše, že tyto testy jsou považovány za „kontroverzní“ a „někteří experti“ zpochybňují jejich spolehlivost.

Podle švédského deníku The Local požádalo v letech 2015 a 2016 o azyl ve Švédsku celkem více než 80 tisíc nezletilých. Plných 37 tisíc z nich přišlo oficiálně bez rodiče nebo opatrovníka, který by mohl dosvědčit jejich identitu a věk.

Mnozí z nich dorazili bez jakéhokoliv dokladu a imigrační úřady byly proto odkázány jen na jejich tvrzení. Mezinárodní organizace pro migraci vysvětluje, že tito lidé často narychlo prchali z válečného konfliktu nebo z přírodní katastrofy. Jiní doklady ztratili při náročné cestě. Navíc prý existují i země, kde neexistuje evidence narození, takže tam lidé kolikrát ani sami nevědí svůj přesný věk, takže jejich tvrzení před imigračními úřady nemusí být záměrným lhaním.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…