BIS? Toto jsem zažil, řekl Václav Klaus. Merkelová a potentáti? Proběhla schůzka

06.12.2020 18:52

„Opakovaně mi volali tihle potentáti. Angela Merkelová uspořádala několik x-hodinových setkání se mnou,“ vzpomenul pro podcast Insider bývalý prezident Václav Klaus na mnohahodinové debaty ohledně jeho nesouhlasu s podepsáním Lisabonské smlouvy. Zmínil, jaký měli s německou kancléřkou vztah a zhodnotil její působení v politice či její spolupráci s francouzskými představiteli. Ohledně domácí politické scény Klaus připojil slova i ke svému nástupci Miloši Zemanovi. Došlo též na Zemanův požadavek ohledně ruských agentů k Bezpečnostní informační službě (BIS).

BIS? Toto jsem zažil, řekl Václav Klaus. Merkelová a potentáti? Proběhla schůzka
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Václav Klaus

Anketa

Jste pro to, aby vláda znovu zavřela obchody a restaurace?

52%
48%
hlasovalo: 15094 lidí
Klaus pro Insider vzpomenul na to, jak varoval před Lisabonskou smlouvou a sváděl tehdy „marný boj“. Kritizoval, že tehdy Lisabonskou smlouvu podepsal premiér Mirek Topolánek, který přitom měl za sebou tehdy nejsilnější parlamentní stranu, kterou byla ODS. Ta v té době přijmutí této listiny přitom příliš nevítala.

Svůj „marný boj“ o nepodepsání tohoto dokumentu, který dosti pozměnil uspořádání a integraci v Evropské unii, tehdy Klaus sváděl pod tlakem našich činitelů, ale i zvenčí. Vzpomenul, že mu volalo tehdy mnoho evropských lídrů včetně německé kancléřky Angely Mekelové. „Opakovaně mi volali tihle potentáti. Angela Merkelová uspořádala několik x-hodinových setkání se mnou,“ vzpomíná bývalá hlava státu s tím, že ho kancléřka pozvala na setkání nedaleko Berlína a na jednání dorazil i německý prezident Roman Herzog.

Naopak David Cameron Klause podporoval, aby setrval, že jakmile on vyhraje volby, tak že se za Británii přidá a nepodepíšou oba.

Klaus sečetl i dnešní politickou situaci v Evropě. Jediné „světlo na konci tunelu“ prý spatřuje pouze v maďarském premiérovi Viktoru Orbánovi. „Tak zřetelnou osobu já v Evropě nevidím,“ ocenil ho.

Maďarský šéf vlády nedávno vzbudil pozornost, když v rozhovoru pro německý deník Die Zeit uvedl, že i přes své spory doporučil německé kancléřce Angele Merkelové, aby nekončila v politice. „Angele Merkelové jsem dal jednu nevyžádanou radu, řekl jsem jí: Zůstaň, protože pokud nezůstaneš, Evropu čekají velké problémy. Ale nedokázal jsem ji přesvědčit. Je rozhodnuta, že odejde z politiky,“ vyjádřil se Orbán.

Klaus k tomu podotkl, že se s Merkelovou setkávali často. „Respektovala mé názory a občas i provokování,“ ocenil ji a příkladem jmenoval pošťuchování, kdy se jí i před dalšími lidmi dotazoval, zdali je pořád členkou Křesťanskodemokratické unie (CDU). „Přece vím, že v Německu jsou dvě sociálnědemokratické strany, ale jedna se schovává za název křesťanskodemokratická,“ pošťuchoval kancléřku.

Orbánovu prosbu na setrvání Merkelové v politice nesdílí, německou kancléřku však přesto oceňuje. „Ještě díky Merkelové, že není Leyenovou a že není německými Zelenými,“ zmínil.

V jistém smyslu zadržovala i něco z „francouzství“; německo-francouzský směr v Evropské unii ale vidí i přes její působení jakožto hlavní proud. „Ona ví, že bez téhle dvojice by Evropská unie nebyla,“ řekl.

Nejvíce si porozuměla s prezidentem Francie v letech 2007-2012 Nicolasem Sarkozym. „Sedával jsem vedle francouzského prezidenta. „Sarkozy přišel, sedl si do místa  a obklopil se francouzskými deníky toho dne, demonstrativně neposlouchal, maximálně vstal a šel zatelefonovat své Carle,“ vzpomíná. Sarkozy pak vstal, odřekl svůj projev a zabrat se opět do čtení, až za ním pak po několikahodinové debatě přišla Merkelová a vyvedla ho mimo sál. „Nevnímali, co říkali ostatní přihlášení z velké země, z malé země, nezajímalo je to,“ nastínil Klaus, že po debatě se vrátili a oba dva přišli s „domluvou“.

„Dobrým“ politikem je podle Klause i rakouský kancléř Sebastian Kurz. Naopak britský premiér Boris Johnson prý jeho favoritem nikdy nebyl.

V části podcastu pro podporovatele na Patreonu se prezident vyjádřil ke svému nástupci a k tomu, že prezident Miloš Zeman žádá kontrarozvědku, aby mu dodala soupis ruských agentů. „Já jsem Bezpečnostní informační službu nikdy nebral jako věrohodnou instituci. Jako předseda vlády, předseda Poslanecké sněmovny i jako prezident jsem určitě měl právo s ní jednat a něco dělat. Já jsem jejich materiály skoro nikdy nečetl, skoro všechny jejich materiály jsem považoval za nezajímavé, bezcenné, za svodku veřejně publikovaných věcí, které jsem stejně četl jiným způsobem...“ zhodnotil samotnou Bezpečností informační službu. Ta dle slov Klause byla za jeho působení pro něj „nezajímavou institucí“ a sám ji prý nebral na vědomí.

Následně přešel k samotnému Zemanovu požadavku: „Ale otázka je, jak se Zeman teď zeptal, já jsem samozřejmě nečetl ty konkrétní věci, ale to jak se zeptal, kdo jsou ti ruští agenti, aby mu to řekli, já nevím... Módou dnešních progresivistů je: ‚Co si to Zeman dovolil!‘, a já myslím, že je to docela pěkný Zemanův nápad – když tady máte tolik těch agentů, tak nám alespoň jednoho prozraďte, který to je,“ zaznělo od Klause.

K Zemanovi ještě Klaus zmínil, že s ním nesouhlasí a jsou „ideově jinde“ – pořád je však přesvědčen, že vítězství Zemana v prezidentské volbě nad Karlem Schwarzenbergem a později nad Jiřím Drahošem bylo správnou volbou. „Tohoto se v žádném případě nezříkám, i když mohu vrtět hlavou nad tím či oním krokem, který on (Zeman) udělá,“ dal jasně najevo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…