BIS: Vše při starém, nejvíce špionů na území Česka mají stále Rusové

01.09.2016 12:19

V Česku loni nejvýznamněji působily zpravodajské služby Ruska a Číny. Čínské zájmy se soustředily na rozšiřování vlivu v české politice a ekonomice. Rusko loni vedlo hlavně informační válku související s ukrajinskou a syrskou krizí, zpravodajci také vyvíjeli úsilí dostat se k dotacím prostřednictvím nastrčených osob. Uvedla to Bezpečnostní informační služba (BIS), která dnes zveřejnila výroční zprávu o činnosti za rok 2015.

BIS: Vše při starém, nejvíce špionů na území Česka mají stále Rusové
Foto: bis.cz
Popisek: Odznak BIS

Ze zahraničních rozvědek v tuzemsku loni dominovali podobně jako v minulých letech ruští zpravodajci. "Značná část ruských zpravodajských důstojníků působila pod diplomatickým krytím ruské diplomatické mise, která zůstávala početně stále velmi disproporční vůči ostatním diplomatickým zastoupením, včetně velmocí jako USA nebo ČLR (Číny)," napsala BIS ve výroční zprávě. Ruští zpravodajci utajovali a zakrývali příslušnost k tajné službě, což podle BIS ohrožovalo bezpečnost a zájmy Česka.

Podle české kontrarozvědky se snažili oslabit informační potenciál země utajenou infiltrací do českých médií a internetu nebo masivní produkcí propagandy a dezinformací. Pokoušeli se také narušovat vnitřní soudržnost a akceschopnost organizací NATO či EU šířením nepravdivých informací, které například vytvářely virtuální hrozbu války. Rusko také loni pokračovalo ve snahách prohloubit vliv, udržet a posílit pozice v české energetice, soustředilo se i na pokračování aktivit na poli ekonomické a vědeckotechnické rozvědky.

Špioni z Číny v minulých letech hlavně rozvíjeli svůj vliv a pronikání do státních struktur. Dlouhodobě se věnují především využití ekonomických argumentů k podpoře svých politických zájmů. "Čínská diplomacie, byznys a zpravodajské služby v roce 2015 navázaly na úspěchy předchozího roku a pokračovaly v rozšiřování a prohlubování vlivové infiltrace české politiky a složek české státní moci," popsala BIS jejich loňskou aktivitu. V Česku podle BIS působí hlavně čínská vojenská rozvědka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…