BIS by měla prověřit napojení lobbistů na městské radnice, ukázal průzkum

10.04.2012 8:26

Premiér Petr Nečas (ODS) by měl kvůli kauze odposlechů telefonátů bývalého pražského primátora Pavla Béma s podnikatelem a lobbistou Romanem Janouškem pověřit Bezpečnostní informační službou (BIS), aby prověřila, zda propojení lobbistických skupin neexistuje i v jiných městech. Myslí si to více než tři čtvrtiny Čechů, vyplývá z exkluzivního průzkumu agentury Millward Brown pro Lidové noviny.

BIS by měla prověřit napojení lobbistů na městské radnice, ukázal průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Rozhodně pro je 44,6 procenta dotázaných, vysvětlení často velmi úzkých vazeb kmotrů na městské veřejné zakázky by uvítalo dalších 34,2 procenta. Jen každý dvacátý míní, že to není dobrý nápad.

Nečas zatím nebude iniciovat prověrku napojení byznysu na městské finance

Není ovšem jasné, zda takové přání premiér vyslyší. Přes mluvčího vlády Michala Schustera vzkázal, že má "dovolenou a bude k dispozici až v úterý", píše deník. Z předchozích vyjádření je však podle LN zřejmé, že prověrku napojení byznysmenů a lobbistů na erární finance v dalších velkých městech nehodlá nyní iniciovat.

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík je naopak novému šetření BIS nakloněn. Proklepnout by se podle něj měly především podezřelé vazby ve větších městech. Prověrky by podle listu přivítala také opozice na největších radnicích. "Rozhodně bych to neformuloval tak, že by tu BIS neměla co zjistit," tvrdí brněnský zastupitel a člen republikové rady Strany zelených Martin Ander.

Kvůli uniklým nahrávkám by měla být změněna pravidla pro kontrolu BIS

Tajně pořízené nahrávky rozhovorů Béma s Janouškem zveřejnil v březnu deník MF Dnes. Záznamy ukazují Janouškův vliv na dění na magistrátu, uvnitř ODS nebo tehdejší vlády. Podle odposlechů Janoušek v Praze spolurozhodoval o prodeji majetku, o územním plánu či o vedení akciových společností hlavního města Prahy. Zajišťoval také někdejšímu primátoru Bémovi zahraniční cesty, schůzky s politiky či nákupy luxusního zboží. Obsahem nahrávek se nyní zabývá několik policejních útvarů, prověřují například podezření z pletich.

Z průzkumu dále vyplývá, že drtivá převaha Čechů se také domnívá, že "Janouškova aféra" by měla vést ke změně pravidel, za nichž je činnost BIS kontrolována. Zatímco nyní ji zkoumá sněmovní komise, veřejnost by si přála, aby na chod zpravodajské služby dohlížela skupina respektovaných osobností. Změnu kontroly BIS nadnesla v minulých dnech i nejsilnější opoziční strana ČSSD.

Průzkumu se 4. a 5. dubna zúčastnil reprezentativní vzorek 514 respondentů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …