BIS odhalila: Číňané v ČR skupovali roušky. Vše organizoval supervlivný pan Čou

24.03.2020 20:53

Bezpečnostní informační služba (BIS) upozornila českou vládu na podivnou aktivitu čínské ambasády v Česku, ta od začátku ledna organizovala hromadné skupování roušek či respirátorů a posílala je zpět domů. Zdroje Aktuálně.cz uvádějí, že k nákupům statisíců roušek ambasádě pomáhaly tisíce čínských krajanů žijících v Česku. Řadí se mezi ně i vlivný muž zdejší komunity, Čou Ling-ťien, přímo napojený na komunistickou vládu.

BIS odhalila: Číňané v ČR skupovali roušky. Vše organizoval supervlivný pan Čou
Foto: bis.cz
Popisek: Odznak BIS

Premiér Andrej Babiš (ANO) měl tuto důvěrnou zprávu BIS na začátku března v režimu utajení. Cílem čínské ambasády bylo nakoupit co největší množství pomoci pro koronavirem zkoušenou komunistickou velmoc a poslat je zpět „domů“. BIS odmítla se ve věci vyjadřovat a premiér redakci na dotaz nedpověděl.

Redakce informuje zároveň o tom, jak se v nákupu ochranných prostředků v posledních měsících angažoval i Čou Ling-ťien, jenž působí jako předseda krajanského sdružení města v Česku. „Formálně to z něj dělá muže číslo jedna nebo dva v rámci čínské komunity u nás. S velmi prokazatelným napojením na čínský režim,“ sdělil analytik sdružení Sinopsis Filip Jirouš.

Čching-tchien provozuje české čínskojazyčné on-line médium Prague Chinese Times a je podle redakce přímo napojený na komunistickou vládu, doprovázel prezidenta Miloše Zemana do Číny. Čou tak mohl zapojit do obchodů rozsáhlou síť. Krajanské sdružení města Čching-tchien v Česku, kterému šéfuje Čou Ling-ťien, je největší součástí Asociace pro podporu mírového sjednocení Číny.

Babiš sice Číně na začátku února ochranný materiál odmítl poslat s tím, že ho Česko potřebuje, Číňané žijící v Česku však skupovali roušky, respirátory a další ochranné materiály s tím, že je pošlou jako pomoc do Čching-tchienu. Mělo jít o desítky tisíc respirátorů a jednorázových ochranných plášťů a stovky tisíc chirurgických roušek.

„K osmému únoru nashromáždili čínští krajané v České republice materiál v hodnotě více než 200 000 eur,“ uvádí některá čínská média.

Na začátku března Čou a jeho sdružení byli pověřeni čchingtchienskou charitativní organizací na pomoc krajanům, shromáždit 50 tun rýže a poslali je čchingtchienským krajanům v Itálii. Organizace je napojena na čínskou komunistickou vládu. V tiskové zprávě se ředitel čchingtchienské kanceláře pro krajanské záležitosti nechal slyšet, že právě on pověřil Čouovo sdružení, aby do Itálie tu rýži poslal. Jménem organizace byly označené i krabice s ochrannými pomůckami nalezené v českém skladu v Lovosicích, které zabavila česká policie. Rýže odešla 6. března.

Lovosický sklad, ve kterém zabavovala minulý týden roušky policie, měl pronajatý právě Čou. Statisíce roušek dovezených Čou Ling-ťienem skončily v rukou českého překupníka, který se je předraženě pokoušel prodat státu. Zbytek podle svého tvrzení Čou posílal jako pomoc z Číny do Itálie. Kde se vzaly v jeho skladu v Česku, není prý jasné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…