BREXIT vede skoro o milion hlasů

24.06.2016 5:39

Nahoru dolů. Tak by se daly nazvat průběžné výsledky hlasování o vystoupení Velké Británi z Evropské unie. Kolem páté hodiny ranní se však definitivně vítězství přehouplo na stranu zastánců brexitu. Po sečtení dvou třetin hlasů mají 51,3 procenta hlasů. Šéf euroskeptiků Nigel Farage vyzval premiéra Davida Camerona k rezignaci.

BREXIT vede skoro o milion hlasů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Velké Británie

I když politolog John Curtice pro BBC uváděl, že sice ještě není rozhodnuto, Leave (Odchod) podle něj byli favorité. Kolem šesté hodiny ranní vedli odpůrci Evropské unii nad jejími příznivci skoro o milion hlasů. A britské televizní stanice BBC, Sky News a ITV tvrdí, že britští voliči se rozhodli vystoupit z Evropské unie. 

Pokud se potvrdí vítězství zastánců brexitu, tedy odchodu Británie z evropského bloku, očekává se, že Londýn požádá Brusel o aktivaci článku 50 unijních smluv. Tím se spustí dvouletá lhůta pro vyjednání podmínek odchodu Britů z unie.

Volební účast je 72,1 procenta voličů. Jde o první celonárodní hlasování od roku 1997, v němž účast překročila 71 procent.

Na výsledky referenda reaguje také libra, která prudce klesla, až na úroveň roku 1985.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…