Bábek: Duch normalizace je zpět. Vláda nepočítá s náhradami škod podnikatelům

21.05.2021 15:50 | Komentář

Předseda Podnikatelských odborů Radomil Bábek chtěl vládou Andreje Babiše jednat o kompenzacích pro podnikatele, kteří utrpěli vládními opatřeními v souvislosti s pandemií Covid-19. Neuspěl. Premiér i odpovědní ministři jednání odmítli. Prý není důvod a podnikatelé se musí přizpůsobit novým podmínkám.

Bábek: Duch normalizace je zpět. Vláda nepočítá s náhradami škod podnikatelům
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Radomil Bábek, předseda výboru Podnikatelských odborů

„Propaganda úspěchů, propast mezi slovy politiků a jejich činy, lhostejnost k potřebám a právům občanů, slábnoucí důvěra veřejnosti k tomu, o čem se píše v tisku. Právě takové byly znaky normalizace poměrů v českých zemích v sedmdesátých a osmdesátých letech. Zdá se, že je duch normalizace zpět,“ komentuje dosavadní zkušenosti s vládními představitele Radomil Bábek, předseda Podnikatelských odborů, které jsou dnes druhým největším podnikatelským spolkem s 15 tisící členy.

Anketa

Má ministr Arenberger skončit?

69%
18%
hlasovalo: 10272 lidí
„Vyzval jsem veřejně premiéra k jednání. Předmětem schůzky měla být pomoc živnostníkům a drobným podnikatelům v maloobchodu a službách. Těm vláda zakázala téměř rok pracovat a jsou tak v koronakrizí nejvíce zasaženým segmentem společnosti. Mnozí podnikatelé totiž na vládní kompenzace nedosáhli, mnozí byli z pomoci automaticky vyloučeni a na jiné vláda zcela zapomněla,“ vysvětluje Bábek, který připomněl, že vláda svými zákazy a příkazy přivodila podnikatelům velké ztráty - finanční, materiální i obchodní. „A právě o alespoň částečné náhrady těchto ztrát nyní jde,“ řekl Radomil Bábek.

„Někteří lidé říkají, že přece ztráty jsou rizikem podnikání. Ano, pokud vzniknou právě podnikáním, tedy například špatnými rozhodnutími podnikatele nebo jeho nehospodárným chováním. Je tedy nutné znovu a znovu opakovat, že českým podnikatelům a živnostníkům nevznikly ztráty jejich vinou, ale jako přímý důsledek vládních opatření. Proto musí vláda tyto ztráty kompenzovat,“ vzkazuje do Strakovy akademie předseda Podnikatelských odborů, jehož žádost si přehazovali ministři jako horký brambor. Neuspěl u premiéra, ministra Karla Havlíčka ani ministryně Aleny Schillerové.

„Pan Havlíček ale musí především dokola a dokola opakovat lži o tom, jak skvěle se vláda postarala o české podnikatele a živnostníky a jaké statisíce každý živnostník od vlády dostal. To je jeho hlavní služba panu Babišovi – propaganda. Takže ministr průmyslu a obchodu neměl čas bavit se o kompenzacích ztrát českých podnikatelů a živnostníků,“ popsal martyrium dopisování s úředníky.

To, co však šokovalo Bábka nejvíce, byla odpověď z ministerstva financí. „Jediným řešením pro část podnikatelů je postupná transformace jejich činnosti a přizpůsobení se novým společenským a ekonomickým podmínkám,“ cituje z odpovědi úředníků ministerstva financí Bábek, kterému tato slova připomínají normalizaci.

„Dá se říci, že tentokrát nepřichází mráz z Kremlu, jak se dělo v sedmdesátých letech, tentokrát přichází mráz normalizace z Vlády ČR. Nové společensko-ekonomické podmínky! Postupná transformace podnikatelské činnosti! To jsou fráze, jak z Poučení z krizového vývoje,“ komentuje vzniklý stav a vyzývá k tomu, aby se podnikatelé postavili proti takové státní zvůli. 

„Vláda přivedla statisíce malých podnikatelů a živnostníků do potíží a mnohé do existenčních problémů a místo férové kompenzace ztrát jim radí, aby se přizpůsobili novým ekonomicko-společenským podmínkám. Je nutné nebát se a žádat vládu o kompenzace, a to třeba i soudní cestou,“ dodal Bábek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…