Babiš, Janeček, Jančura a další proti vládě: Takhle to tu už nejde

12.04.2012 12:54

V posledních měsících se setkáváme až s nebývale vysokým zájmem byznysových hráčů o českou politiku. Podle nich je ten nejvyšší čas na změnu. Podle miliardáře Karla Janečka je na čase z politiky povyhazovat bezskrupulózní psychopaty a sociopaty, píše týdeník Ekonom.

Babiš, Janeček, Jančura a další proti vládě: Takhle to tu už nejde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, majitel Agrofertu

Už dlouho zaznívají vedle kritiky ze strany byznysmenů politikům i různé rady. Není se čemu divit, když vezmeme v potaz kauzy posledních dní. Ať už odposlechy v případu Janoušek-Bém, rozdávání úplatků ve Věcech veřejných, nebo zmatky v koalici.

Podle týdeníku Ekonom ani opoziční ČSSD naději na změnu neskýtá. „Hrozí, že pokračující zkorumpovanost státní moci a demoralizace společnosti skončí spontánní vzpourou davů ve stylu Holešovské výzvy,“ píše týdeník. Můžeme se tak prý bát pádu demokracie a nastolení systému tvrdé ruky.

Takže už to není jen miliardář Andrej Babiš se svým hnutím ANO 2011, ale i miliardář Petr Kellner se svým prohlášením o korupci horší než v Rusku, nebo byznysmen a majitel firmy RSJ Karel Janeček, který chce vstoupit do vysoké politiky. „Chtěl by z politiky vyhnat bezskrupulózní psychopaty a sociopaty,“ píše v rozhovoru Ekonom.

Protesty nejen těchto byznysmenů nabírají podobu jakési podnikatelské neposlušnosti. To je podle Eura případ ostravské strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group. „Šéf Jan Světlík ohlásil, že jeho podnik kvůli zásahům tuzemských politických sporů do byznysu zastavuje veškeré další investice v Česku,“ píše autor Jan Štětka. Tahle strategie zaujala i miliardáře Zdeňka Bakalu.

„Proces reforem se u nás stal nekonečnou story podmazanou fauly v podobě odhalených korupčních a manažerských selhání, která se dají vytáhnout na každého,“ postěžoval si týdeníku Ekonom šéf Linet Zbyněk Frolík.

Majitel dopravních firem Student Agency a RegioJet Radim Jančura dodává: „Příště přijdou odposlechy Martina Romana s lidmi z plzeňské Škodovky, nebo odposlechy Miroslava Kalouska na téma kšeftů na obraně či s Kapschem. A zase se budeme divit, kde to žijeme.“ Zkrátka si dneska nemůže být nikdo jistý, kdy se nějaký jeho telefonní hovor objeví v médiích. „Takže mám pocit, že se teď opravdu trochu bortí zdejší pořádky,“ dodal.

Sám Jančura má na svědomí například pád šéfa pražského dopravního podniku Martina Dvořáka, nebo tažení proti ministru práce a sociálních věcí Jaromíru Drábkovi (TOP 09) kvůli pochybné zakázce na nový sociální systém.

Podle jiného byznysmena Babiše by byla cesta z této krize ven možná v podobě úspěšného vítězství ve volbách s následným řízením Česka jako vlastního podniku, jak připouští Jančura.

Politická strana miliardářů

Podle týdeníku přitom nechybělo mnoho a současnou politiku dnes nemuseli chtít měnit jenom sóloví miliardáři. Babiš údajně loni navštívil Janečka a evropského exkomisaře Teličku s výzvou založení politické strany. „Říkal jsem jim, ať v tom zdejším bordelu udělají pořádek,“ vysvětluje Babiš. Nakonec to prý oba odmítli, a tak se do toho podle svých slov Babiš pustil sám. Dále Ekonom rozvíjí Teličkovo tvrzení, kterým podle něj nabídku odmítl prý kvůli nedostatku času a z nejistoty, zda je tahle doba ta správná.

Obavy jsou na místě

Takže zatímco Janeček vyvolává skrze občanské protesty akce zdola, hnutí ANO 2011 boduje u manažerských elit. „Mně je to, co dělá Babiš, sympatické. Podporuji ho, ale nemohu to dělat veřejně, protože jsme závislí na veřejných zakázkách,“ řekl týdeníku Ekonom šéf významné české stavební firmy. A takových lidí je podle něj ještě dost. „Ty vyděračské metody, které přinesl do politiky Vít Bárta, to už nelze tolerovat. To už přerostlo mez,“ myslí si zmíněný podnikatel ve stavebnictví.

Naopak jak premiér Nečas, tak šéf IT firmy Unicorn Vladimír Kovář před těmito postupy varují. Ačkoliv Babiše Kovář dobře zná, dává najevo, že stát Babišovi prostě nepatří. Pro podnikatele je podle Kováře vůbec nejlepší, když nemá žádné ambice a je hlavně spravedlivý, pokračuje Ekonom. Nečas hovoří dokonce až o oligarchizaci české politiky, vnímáním snahy byznysmenů uplatnit vliv v politice. Takže jak dodává ke konci tohoto problému autor článku, jak dopadnou tyto snahy, ukáže až čas.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: jno

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…