Babiš: Jsme spíše středopravičáci. Chceme snížit DPH o 10 procent

14.08.2013 7:32

Miliardář a podnikatel Andrej Babiš se rozhodl založit hnutí ANO a s ním vstoupit do vrcholné politiky kvůli ideálům. Domnívá se, že stát by měli lidé řídit ve prospěch občanů, ne ve svůj vlastní. Úspěšné lidi politika nezajímá, ale to je chyba, říká.

Babiš: Jsme spíše středopravičáci. Chceme snížit DPH o 10 procent
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Andrej Babiš

Hnutí ANO bude podle svého zakladatele Andreje Babiše ve volbách usilovat o středopravého voliče. Ačkoli Babiš vyznává středopravé myšlenky, na druhé straně uznává solidární stát po vzoru Švédska, kdy se bohatí starají o sociálně slabší.

Své hnutí ale nechce takto jednoduše škatulkovat jako středopravé. Rozlišování na levici a pravici považuje za klišé. Současní politici podle podnikatele něco hlásají v programu, ale ve finále se starají jen o sebe. Všechny parlamentní strany po revoluci mají stejný program: prachy a moc, tvrdí.

"Na rozdíl od nich chceme do politiky dostat slušné a schopné lidi. Ale pokud chcete, tak jsme středopraví a chceme sbírat hlasy ODS, TOP 09 a nespokojených občanů," říká Babiš v rozhovoru pro deník Právo.

Babiš už se setkal také s tím, že se k jeho hnutí hlásili lidé jen kvůli penězům. Ve straně prý měli kmotra, který pomocí esemesek ovlivňoval hlasování. "Byl jsem relativně naivní, když jsem si myslel, že každý jde do politiky s ideály jako já. Je složité vidět lidem do hlav," konstatoval podnikatel.

Progresivní daň ano

Andrej Babiš má jasno, co se daní týče. Jeho hnutí by prý rozhodně neměnilo daně firemní a chtělo by snížit sazbu DPH na deset procent, případně až na pět procent u léků, knih a časopisů. Hnutí je zastáncem progresivního zdanění. "Protože by měla existovat solidarita s těmi, kteří na tom nejsou tak dobře," říká podnikatel Právu. "Ale to ovšem za předpokladu, že ti, kdo řídí stát, to nerozkradou. Stát prostě musí mít kontrolní mechanismy, aby se to stále dokola nerozkrádalo," podotýká Babiš.

Česká republika je podle něj jako firma s deseti miliony akcionářů, kteří jednou za čtyři roky chodí na valnou hromadu, ale nemají ani plná práva. Sám, jak tvrdí, řídí firmu ve prospěch firmy a někdo by měl řídit stát ve prospěch občanů. Politici, kteří jsou u moci 23 let, podle něj stát řídí ve svůj prospěch.

"A podnikatelé by si měli uvědomit, že když se náš stát totálně rozkrade a už nebude co krást, tak nás můžou znárodnit jak Baťu, pokud se tady nic jiného nezmění. Ti úspěšní lidé se nyní hlavně starají o sebe a politika je nezajímá. Ale to je chyba," uzavírá Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…