Babiš: Kalousek taky neumí anglicky

17.05.2020 21:23

Premiér Andrej Babiš (ANO) se v rozhovoru pro televizi Nova zastal ministryně financí Aleny Schillerové v jejích jazykových dovednostech. „Pan Kalousek taky údajně moc nemluví anglicky,“ neopomněl podotknout o předchůdci Schillerové. Znalost anglického jazyka podle jeho mínění není na postu ministra financí přílišně důležitá. „Učí se, takže já bych to neviděl jako zásadní tragédii,“ ocenil ministryni. A pokračoval i k dalším tématům. Nevynechal ani zhodnocení, co zničili „naši tradiční politici“.

Babiš: Kalousek taky neumí anglicky
Foto: video Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš.

Anketa

Která TV teď přináší nejlepší zpravodajství? (Ptáme se od 12.5.2020)

9%
67%
14%
hlasovalo: 13643 lidí
Babiš v rozhovoru pro televizi Nova zhodnotil, že úroveň anglického jazyka ministryně financí Aleny Schillerové sice „není nejlepší“, není to prý ale žádná zásadní tragédie. Podotkl, že angličtinu příliš neovládal ani její předchůdce Miroslav Kalousek. „Ne všichni jsme dokonalí,“ řekl.
 
Z věci se podle něj udělala aféra: „Možná to paní ministryně mohla lépe komunikovat. Ministři ale nerostou na stromech a paní ministryně je velmi pracovitá, obětavá, má tah na branku, takže má plno jiných vlastností. Tou angličtinou asi nevládne tak, jak by měla, ale učí se, takže já bych to neviděl jako zásadní tragédii. Udělala se z toho zase taková aféra,“ pokračoval.
 
„Je tu rozdíl mezi ministrem financí a premiérem. Když jsem kritizoval svého předchůdce, že neumí žádný jazyk, tak je to o tom, že my, premiéři a prezidenti, jsme na Evropské radě sami. Jsou tam s námi nějací dva úředníci, ale není tam se mnou žádný Čech,“ vrátil se ke své kritice neznalosti angličtiny jeho předchůdce Bohuslava Sobotky.

U ministra financí podle něj tato jazyková znalost není až natolik důležitá, jelikož mu může kdykoli někdo pomoci. „Je tam ministr financí a další osoba, třeba velvyslanec. Mimochodem, za pana Kalouska tam byl hlavně pan Povejšil, protože pan Kalousek taky údajně moc nemluví anglicky,“ vzpomenul.

Rozhovořil se i o nouzovém stavu. Podle něj se jeho koncem nic nezmění. „Já myslím, že se nezmění nic. Důležité je, že do konce května se většina ekonomických opatření rozvolní. Otázkou jsou pak ještě velké akce. Jestli na léto epidemiologové povolí koncerty, to je na nich. Já o tom nechci spekulovat. Je to velká odpovědnost. Aby se nám nestalo, že přijde druhá vlna a všechno pokazíme,“ uvedl.

K ekonomické pomoci aerolinkám shrnul historii ČSA, načež kritizoval, že jednu z nejstarších aerolinií na světě „naši tradiční politici zničili“. „Řešil jsem to jako ministr financí, tehdy jsem je zachránil,“ upozornil. Podstatné podle něho je, s čím přijde ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček. To následně vláda posoudí.

K záměru náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly odejít z vedení ministerstva ke konci května řekl, že se chystá s epidemiologem sejít. „Setkám se s ním. Je důležité, aby zůstal na ministerstvu. Byl významnou tváří, která se podílela na rozhodnutí o opatřeních. Budeme spolu mluvit o tom, aby ještě na té pozici zůstal,“ vyjevil. Přemlouvat se Prymulu však prý nechystá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…