Babiš: Ministry mimo ANO kontrolovat nechci, byl to omyl

09.10.2014 13:27

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) nechce kontrolovat ministry ČSSD a KDU-ČSL. Dopis, který po ministrech žádal informace k zakázkám, které jejich úřady nebo organizace připravují, byl určen jen pro ministry jeho hnutí, ostatním členům vlády byl prý rozeslán omylem. Babiš to dnes řekl na dotaz ČTK.

Babiš: Ministry mimo ANO kontrolovat nechci, byl to omyl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Projednávání novely daňového zákona, zvláštěpak zavedení třetí snížené sazby DPH

Zpravodajské servery ve středu upozornily na dopis, kterým Babiš požádal o informace ke 12 zakázkám. To, na které zakázky se zaměřit, pro Babiše podle serverů Česká justice a Echo24.cz vybral jeho sněmovní asistent Darek Kysela, kterého si Babiš přivedl z Agrofertu. K oficiální žádosti byl zřejmě omylem připojen původní e-mail od Kysely. Třeba v případě zakázky na zefektivnění výdajů Ministerstva spravedlnosti za sedm milionů korun navrhuje Kysela zakázku zrušit dřív, „než si toho nějaký novinář všimne".

„To byl omyl mé asistentky, která to měla poslat na ministerstva hnutí ANO a poslala to všem ministrům," řekl dnes Babiš. Odpověď čeká pouze od „svých" ministrů.

Ostatní ministry by prý měl kontrolovat premiér

Mezi vytipovanými zakázkami jsou ale i tendry připravované organizacemi, které spadají pod sociálnědemokratické a lidovecké ministry. Kysela upozornil například na zakázku na dohled nad vodními díly ve správě Povodí Ohře za 19,7 milionu korun či na výběrové řízení na personální a procesní audit ve Státním ústavu pro kontrolu léčiv za 3,35 milionu korun. Povodí Ohře spadá pod ministra zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL), SÚKL zase pod ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD).

Kontrolovat ostatní ministry by podle Babiše měl především premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Ale nás to zajímá, jsou tam zakázky, které jsou podle mě zbytečné. My jsme hlásali, že chceme insourcing, tak nechápu, proč bych si měl objednávat na řízení nemocnice nebo nějaké firmy či dokonce ministerstva nějaké externí firmy," uvedl ministr financí.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …