Babiš a Hamáček se zúčastní piety při návratu padlých vojáků z Afghánistánu

07.08.2018 13:14

Premiér Andrej Babiš (ANO) se ve středu zúčastní pietního aktu při návratu tří padlých českých vojáků z Afghánistánu. Dnes ČTK napsal, že se kvůli tomu vrátí z dovolené dřív. Piety na ruzyňském letišti se zúčastní také prezident Miloš Zeman a ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Účast dnes na Twitteru potvrdil i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který je pověřen i řízením ministerstva zahraničí.

Babiš a Hamáček se zúčastní piety při návratu padlých vojáků z Afghánistánu
Foto: Alerion
Popisek: Česká vlajka.

Ostatky vojáků, kteří zemřeli v neděli po sebevražedném útoku atentátníka v Afghánistánu, přiveze zpět do České republiky vojenský speciál ve středu v 16:15. Na letišti v Praze Ruzyni se poté uskuteční pietní akt.

Přesnou podobu pietního ceremoniálu armáda nyní připravuje. Před čtyřmi lety, kdy při sebevražedném útoku zemřelo pět českých vojáků, byly rakve padlých při převozu zabaleny do české vlajky. Rakve z letounu po příletu vynesla za zvuků smuteční hudby čestná stráž a vystavila je na černě zahalené katafalky na letištní ploše. Vojenský kaplan poté přednesl smuteční řeč a modlitbu za zemřelé. Pietní akt zakončila státní hymna.

Tři vojáci padli v neděli při hlídce mimo základnu, kde na ně zaútočil sebevražedný atentátník. Byli součástí jednotky, která převzala ochranu spojenecké základny Bagrám letos v dubnu. Zpět do České republiky se měli po půlročním působení vrátit v říjnu. Při útoku zemřel rotný Martin Marcin (36) a desátníci Kamil Beneš (28) a Patrik Štěpánek (25).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…