Babiš a Okamura mají dohodu. Při kampani na sebe prý nebudou útočit

10.08.2013 6:33

Dvě nová hnutí, která se hodlají prosadit v následujících sněmovních volbách - ANO 2011 podnikatele Andreje Babiše a Úsvit přímé demokracie senátora Tomia Okamury budou bojovat o prakticky stejný tábor voličů. Předem ale oba ambiciózní muži uzavřeli podle deníku Právo "pakt o neútočení".

Babiš a Okamura mají dohodu. Při kampani na sebe prý nebudou útočit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Tomio Okamura

Politologové odhadují, že ve volbách mají šanci na úspěch právě taková hnutí, která budou oslovovat rozzlobené voliče tradičních stran. Mohla by se prý opakovat situace z voleb 2010, kdy malé strany ukrojily procenta velkým subjektům.

Slušná kampaň

"Mluvili jsme o tom, že o sobě nebudeme lhát, pomlouvat se a vzájemně se nepravdivě dehonestovat. Když jsem Babišovi navrhl, abychom se domluvili, že nebudeme překrucovat fakta a vzájemně o sobě lhát, neváhal ani vteřinu. Prostě jsme si řekli, že budeme vést korektní, slušnou kampaň," řekl Právu Okamura.

Svoje vztahy s Babišem označil jako korektní, vzájemnou spolupráci ale neplánuje. S nikým jiným senátor podobnou úmluvu neuzavřel, nebylo prý s kým. "Většina ostatních předsedů se se mnou nechce bavit. Ale nemám obavy po předchozích zkušenostech, že by byla nějaká špatná kampaň ze strany lídra KSČM Vojtěcha Filipa," prozradil Okamura.

Ačkoli ani jedno z hnutí nebylo na předčasné volby plně přichystáno, už probíhají přípravy. "Ano 2011 nepředstírá, že předčasné volby jsou pro hnutí výhodou. Do politiky jsme vstoupili teprve nedávno. Plně ale respektujeme a chápeme oprávněné volání většiny voličů, aby se uskutečnily co nejdřív," uvedla strana v prohlášení. Už před časem přitom rozjelo Babišovo hnutí billboardovou kampaň, kde představuje své tváře.

Babiš sebere hlasy ODS a VV

Podle politologa Tomáše Lebedy mají obě hnutí potenciál odebrat hlasy levicovým stranám, ovšem je prý těžké odhadnout, koho osloví Okamura a koho Babiš.

"Úsvit přímé demokracie, kterému moc šancí nedávám, budou volit lidé, kteří chodí k volbám, ale jsou velmi rozhořčení ze současné politické situace a hledají nové řešení. Ano 2011 zase cílí na středového až středopravého voliče a mohlo by získat hlasy voličů třeba ODS nebo Věcí veřejných," řekl Právu další politolog Pavel Šaradin.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…