Babiš a Zaorálek si šli v rádiu tvrdě po krku. S lidmi se prý zachází jako s věcmi

04.10.2013 16:58

Několik politiků, kteří se hodlají utkat o hlasy voličů v předčasných volbách, svedlo tvrdý boj na vlnách Českého rozhlasu. Razantní pře sedmičky politiků se týkala situace v OKD a dole Paskov. Miliardář Andrej Babiš (ANO) v debatě tvrdě zaútočil na Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Stranou pře nezůstali ani místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek nebo šéf komunistů Vojtěch Filip.

Babiš a Zaorálek si šli v rádiu tvrdě po krku. S lidmi se prý zachází jako s věcmi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby

Na vlnách Českého rozhlasu proběhla velká předvolební debata několika výrazných politických lídrů. Prvním tématem, kterému se věnovali, byla situace v OKD a dole Paskov. Nad tímto problémem se spolu utkali Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), Martin Pecina (SPOZ), Miroslav Kalousek (TOP 09), Miroslava Němcová (ODS), Andrej Babiš (ANO) Vojtěch Filip (KSČM) a Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Na Ostravsku se zachází s lidmi jako s věcmi

Do situace okolo dolu Paskov se před několika dny vložil i prezident Miloš Zeman. Za to si však hned v úvodu debaty vysloužil kritiku od Andreje Babiše. „Nevím, proč to pan prezident řeší, musí to řešit vlastník. Vlastník musí důl oddlužit, vyplatit zaměstnance a pak by to mohl převzít stát za korunu a začít tam hospodařit od nuly. Když jsem měl Kostelecké uzeniny na bankrot, tak to taky nikdo neřešil. Je to problém vlastníka. A je to taky problém státu, když to privatizovala ČSSD ... Jestli je skutečně pravda, že vlastník důl nemůže zavřít, jak to říkají odboráři, my to nevíme. Možná by stálo za to, kdyby stát zveřejnil tu smlouvu, zaútočil hned v úvodu zostra na Zaorálka Babiš.

Ten si to však nedal líbit a v protiútoku Babišovi připomněl, že v hnutí ANO působí i pan Pavel Telička, který je ve vrcholných orgánech společnosti NWR. Vy po svém boku máte někoho, kdo na tom je podobně jako pan Bakala a možná o tom víte hodně, ale moc toho neříkáte,“ kontroval Zaorálek. „Já si myslím, že člověk, který se chová k lidem jako k věcem stejně jako pan Bakala, nemá co dělat ve veřejném životě. Na Ostravsku se s lidmi zachází jako s věcmi, vyhazují se jako nepotřebný materiál,“ rozčílil se ve studiu Zaorálek. I on poukázal na to, že primární odpovědnost leží na vlastníkovi, který si v minulosti vyplatil miliardy korun. Dodejme, že Pavel Telička je expertem hnutí ANO na problematiku EU, ale Babiš v debatě zdůraznil, že Telička není členem hnutí ANO.

Lídr SPOZ v Moravskoslezském kraji a ministr vnitra v demisi Martin Pecina připomněl, že bez souhlasu Báňského úřadu a Ministerstva průmyslu a obchodu může vlastník důl maximálně zakonzervovat, ale ne úplně uzavřít. Pokud by to učinil bez onoho souhlasu, porušil by zákon. „Vlastník těžební licence může přestat těžit, ale nemůže ten důl zasypat,“ zdůraznil Pecina, který otevřeně ocenil i jednání prezidenta. Vlastník by měl být státem nucen těžit až do roku 2016, do kdy by se mělo podařit přilákat nového investora. Ten následně zaměstná propuštěné horníky.

Stát nemůže podnikatele nutit k vytváření ztráty

Exministr financí Miroslav Kalousek však Pecinova slova jasně odmítl. „Nelze nikoho nutit k podnikání za účelem vytvoření ztráty a tím méně bych doporučoval, aby něco takového dělal stát ...  Samozřejmě, že se žádný podnikatel nemůže vzdát sociální odpovědnosti ke svým zaměstnancům a k regionu, ve kterém podniká,“ prohlásil Kalousek s tím, že stát by v rámci aktivní politiky zaměstnanosti měl vytvořit podmínky pro rekvalifikaci horníků. Je však třeba předem zjistit, jaké rekvalifikační programy mají v regionu smysl.  

Ve stejném duchu se vyjádřila také celostátní lídryně ODS Miroslava Němcová. Ta poukázala na to, že české zákony musí chránit i podnikatele. „Mně se na té diskusi zdá, že je zaměřena jednostranně. „Stát nemůže podnikatele nutit ke ztrátovému podnikání. Na druhé straně je tu otázka zaměstnanců, kterých se to týká," poznamenala Němcová s tím, že samotný vlastník vyhlásil vlastní sociální program v podobě nemalého odstupného a pak musí nastoupit stát, který se musí postarat o to, aby situace v dole Paskov neměla tak tvrdý dopad na region.

Filip s Babišem, Bělobrádek na půl cesty

Předseda KSČM Vojtěch Filip vyjádřil souhlas s názorem Andreje Babiše, že by se měly zveřejnit privatizační smlouvy a dodal, že stát možná ještě bude nutit spoluvlastníka dolu Paskov Zdeňka Bakalu, aby zaplatil dluhy, které tam nadělal. To vše prostřednictvím insolvenčního správce.

Se zveřejněním smluv souhlasil i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, ale jinak se podobně jako Miroslav Kalousek či Miroslava Němcová domnívá, že stát nemůže nutit vlastníka k provozování ztrátového podnikání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…