Babiš a Zeman prý uzavřeli dohodu. A mohou společně přidusit Sobotku

15.07.2014 8:02

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chystá turné po ministerstvech, na němž chce s šéfy resortů promluvit o legislativních plánech, rozpočtových požadavcích a provozních záležitostech. To vše před hledáčky kamer a mikrofonů. Nejen o tom píše komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček na stránkách MF Dnes.

Babiš a Zeman prý uzavřeli dohodu. A mohou společně přidusit Sobotku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Miloš Zeman přijal prezidenta SR Andreje Kisku na Pražském hradě

Podle Petra Nováčka se proslechlo, že si chce premiér udělat představu zejména o personálních zemětřeseních, jaké potkalo například Ministerstvo financí pod vedením Andreje Babiše (ANO). „Doufejme, že to je smyšlenka, neboť opak by svědčil o naivitě kormidelníků sociální demokracie. Z toho, jenž spolykal kdeco, aby stvořil Agrofert, se v čele ministerstva těžko stane beránek," píše komentátor.

Nováčkův komentář se dotýká také medializovaných návštěv na Hradě. Na sobotních pracovních poradách prý bývá pravidelným hostem prezidenta Miloše Zemana ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Oba muži si podle autora textu mohou rozumět především v oblasti ekonomiky. „Není obtížné si představit, jak nad těmi horami čísel dochází mezi Zemanem a Babišem k splynutí duší, jak by řekl klasik Jaroslav Hašek," píše pro MF Dnes.

Zeman s Babišem pravděpodobně uzavřeli vzájemnou dohodu

Při schůzkách s Andrejem Babišem prý ale nejde pouze o státní rozpočet. Nováček spekuluje o tom, že vzhledem ke klesajícím preferencím ČSSD se tato strana pro prezidenta Zemana stává nepoužitelnou a autor řádek v MF Dnes si troufá předpokládat, že mezi oběma muži už došlo k dohodě o spolupráci a vzájemné pomoci.

„Babiš ovládá ANO autokraticky a na rozdíl od stran fungujících demokraticky sází prezident v jeho případě na jistotu. Moc by si podala ruce s velkou ekonomickou silou, což by bylo pro oba výhodné, byť pro jiné nebezpečné," píše Nováček.

Bude to prý právě hnutí ANO, které nebude Zemanovi překážet na cestě k poloprezidentskému systému, po němž se vydal už za Rusnokovy vlády. K tomuto cíli se bude prezident snažit dospět nejspíš po hraně Ústavy, je podle Nováčka totiž mistrem v extenzivním výkladu Ústavy.

Sobotka si na změny ve vládě netroufne

Závěrem svého komentáře se autor vrací k Sobotkovým návštěvám na ministerstvech. Nelze podle něj očekávat, že by poté premiér učinil jakékoli změny v personálním obsazení vlády. Sám prý ví, že by změnu ministra jen tak neprosadil. Sobotka sice může člena vlády odvolat na základě vlastní úvahy, Miloš Zeman by mu však, viděno jeho vlastním pohledem, nemusel vyhovět.

„Pokud se však Hrad se Strakovkou opět střetnou, na podzim může být dusno. Jak by se asi zachovali Sobotkovi partneři? Podrželi by premiéra, nebo by Sobotku pomohl přidusit i jeden z nich?" ptá se závěrem Petr Nováček v komentáři pro MF Dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

70 Kč za hodinu. Okradení pracovníka kvůli cizincům na nové úrovni

8:50 70 Kč za hodinu. Okradení pracovníka kvůli cizincům na nové úrovni

Platit někomu minimální mzdu 367 Kč za hodinu? To se drobným podnikatelům nechce. Ani v jinak bohaté…