Babiš a americké ministerstvo obrany. U Moravce se řešila biopaliva

15.03.2015 14:03

Europoslanec Petr Mach (Svobodní) nenechal v nedělních Otázkách Václava Moravce České televize nit suchou na biopalivech. Proti němu zasedl předseda Českého sdružení pro biomasu CZ Biom Jan Habart, který prozradil, že s biopaliviy experimentuje i ministerstvo obrany USA, které se tak snaží zajistit pro případ válečného konfliktu.

Babiš a americké ministerstvo obrany. U Moravce se řešila biopaliva
Foto: aros.cz
Popisek: Pole řepky olejné

"Jsou studie, které prokazují, že to neprospívá ani motoru, ani životnímu prostředí, protože napřed musí vyjet na pole traktor, který normálně spotřebovává naftu a vypouští oxid uhličitý do ovzduší," poznamenal v úvodu Mach s tím, že bez veřejné podpory by se sázka na biopaliva ve velkém zkrátka nevyplatila.

Habart to vidí jinak, biopaliva životní prostředí rozhodně šetří. A stát sice přichází o miliardy, ale to se lidem vrací jinde, např. ve zdravějším životním prostředí. S tím ovšem nesouhlasil Mach, který poukazoval na to, že na biopaliva nedoplácí jen daňoví poplatníci, ale i spotřebitelé. "Bionafta je asi o korunu levnější než klasická nafta," oponoval obratem Machovi Habart. "Biopaliva první generace udržela tisíce pracovních míst. Jen je otázka, jestli máme ještě zvyšovat produkci biopaliv první generace z řepky.

Dnes se experimentuje např. s výrobou biopaliv z mořských řas. "Té třetí generaci se věnuje americké ministerstvo obrany, které se snaží zjistit, zda by v případě konfliktu dokázalo vyrobit vlastní palivo z mořských řas," pokračoval Habart.

Machovi ale přijdou děsivá doporučení, která mají vést k určování kvót, kolik vyrábět biopaliv, přičemž Česko se snaží. "Já bych si přál vládu, která není závislá na tom byznysu a která by byla schopná říct, že si po roce 2020 nechce nechat diktovat, kolik se má vyrábět biopaliv v Česku," míní europoslanec. Proti tomu stojí např. snahy USA, které bez státní podpory objevily výhody břidlicového plynu. I my v Evropě bychom prý měli říct stop nežádoucím cestám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…