Babiš a ministr Toman chystají něco nepěkného, varuje Pečinka z Reflexu. Jde o „kolchozní lobby“

04.08.2018 11:48

Komentátor Bohumil Pečinka se ve svém textu pro Reflex.cz zamyslel nad tím, co chystají čeští agrobaroni v čele s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Babiš a ministr Toman chystají něco nepěkného, varuje Pečinka z Reflexu. Jde o „kolchozní lobby“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohumil Pečinka

„Já vůbec nejsem proti tomu, aby se něco dováželo. Vůbec proti tomu nejsem, ale ať se dovážejí věci, které se tady nevyrábějí, řekl v rozhovoru pro deník E15 ministr zemědělství Miroslav Toman na adresu potravin v obchodech. Jeho rodina společně s rodinou Babišovou a několika desítkami dalších dnes ovládá české zemědělství. Takže se musíme ptát: co ti lidé 70 let po komunistickém převratu zase připravují?“ táže se Pečinka a dodává, že Tomanův výrok je v rozporu s evropským i mezinárodním obchodním právem, neboť Česko je vázáno zásadami jednotného evropského trhu.

„Kdyby měl platit Tomanův výrok, že dovážet se má jen to, co Češi nedovedou sami vyrobit, museli bychom nejdříve vystoupit z EU. I kdyby k tomu došlo a Česko začalo uzavírat svůj trh, jistě by čelilo recipročním opatřením dalších států, což je pro exportní ekonomiku smrtící,“ dodal Pečinka a připomněl i členství ve Světové obchodní organizaci.

Původní text ZDE.

Následně dodal, že čeští agrobaroni podle něj, včetně rodin Babišů a Tomanů, chtějí mít všechny výhody současné situace. „Cítí ve vzduchu, že ochranářství je na vzestupu, a chtějí všemi způsoby ovládnout národní trhy. Směrem k veřejnosti přitom šíří ideologii národní potravinové soběstačnosti. Zní to úžasně vlastenecky, ale ve skutečnosti to jde přímo proti zájmům českých spotřebitelů,“ dodal Pečinka a zmínil také eurodotace.

„Zájmy velkých agropodniků se negativně projevují i na dlouhodobě neřešených problémech s vodou. Nejde o to, že by v Česku bylo v průměru méně srážek než v minulosti. Jenže 50 procent problémů s vodou a jejím zadržováním má na svědomí velkokapacitní způsob hospodaření. Takže i kdyby v následujících letech vyrostl systém nových nádrží a poldrů, stále to nestačí, protože 70 procent půdy stále drží bývalá kolchozní lobby, která na ní hospodaří stylem ‚po nás potopa‘,“ uzavřel Pečinka se slovy, že české zemědělství dnes drží v rukách potomci těch, kteří rozorávali meze a združstevňovali statky.

 

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…