Babiš bude koukat. Izrael: Trhlina v kontrole očkování

15.12.2021 14:07

Ani Izrael, který byl pro Andreje Babiše mnohokrát vzorem, není v otázkách koronavirových opatření tak jednotný, jak by se mohlo zdát. Od pátku chce vláda v zemi zavést povinnost, aby se do obchodů dostali jen držitelé covid pasů, neočkovaní nepromoření by mohli jen do „nutně potřebných“ obchodů. Ale majitelé se bouří. „Jestli chcete, aby někdo lidi před obchodním domem kontroloval, pošlete policii, pohraničníky, vojáky. Nebudeme lidi značkovat a nebudeme nutit naši ochranku to dělat, obsloužíme všechny bez rozdílu rasy, pohlaví nebo označení,“ říkají.

Babiš bude koukat. Izrael: Trhlina v kontrole očkování
Foto: Hans Štembera
Popisek: V časech epidemie koronaviru lidé kupují hlavně těstoviny a rýži

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17529 lidí
Jak často připomínal dosluhující premiér Babiš, když se zaváděla nová opatření, není to jen Česká republika, kde platí omezení pro neočkované. Pro příklady chodil často do sousedního Rakouska či Německa, ale také do Izraele.

I v Izraeli se zpřísňuje. Podle Times of Israel by v Izraeli mělo platit, že neočkovaní neprodělavší se dostanou jen do nutně potřebných obchodů. Majitelé nákupních center a jiných obchodů se však tomuto zákazu vzpírají a rozdělovat své zákazníky nehodlají. Prohlašují, že nejenže tento příkaz napadnou u nejvyššího soudu, ale nebudou ani spolupracovat a ochranka v obchodních domech nebude kontrolovat, kdo je očkován a kdo ne.

„Jestli chcete, aby někdo lidi před obchodním domem kontroloval, pošlete policii, pohraničníky, vojáky. Nebudeme lidi značkovat a nebudeme nutit naši ochranku to dělat, obsloužíme všechny bez rozdílu rasy, pohlaví nebo označení,“ říkají.

Kromě majitelů obchodů toto nařízení kritizuje i ministr Eli Avidar, podle kterého zasáhne jak obchody, tak občany, a považuje ho za „zbrklé, epidemiologicky nepodložené a odstřižené od reality“. „Demokratická společnost ztrácí důvěru, která jí ještě zbývá, a ti, kteří toto bláznovství podporují, tomu napomáhají,“ řekl Avidar, který je dle Times of Israel odpůrcem nařízení, která mají lidi přimět se nechat očkovat. A své očkování odkládal do té doby, než se stal ministrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…