Babiš do krajských voleb nejde. Nemá prý dostatek "čistých" kandidátů

09.03.2012 17:11

Miliardář Andrej Babiš se rozhodl, že nepostaví žádnou kandidátku do letošních krajských voleb. Bude se raději připravovat na volby sněmovní, které se v řádném termínu mají uskutečnit v roce 2014. Napsal to v pátek internetový deník Insider. Letos bude Babiš podle deníku uvažovat jen o podpoře vybraných kandidátů do Senátu, ve výjimečných případech možná umístí zástupce své iniciativy Ano 2011 na nezávislé kandidátky.

Babiš do krajských voleb nejde. Nemá prý dostatek "čistých" kandidátů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Babiš mluvil především o korupčním prostředí v politice

Deník se odvolává na závěry čtvrteční podvečerní schůzky asi desítky Babišových spojenců, kteří tvoří jádro miliardářova hnutí. Podle zdrojů z Babišova hnutí je hlavním důvodem odsunutí politických ambicí nedostatek lidí, kteří by za miliardářovo hnutí mohli kandidovat, píše deník.

Babiš prý nemá dostatek "nezkorumpovaných a čestných" lidí

"Sehnat nezkorumpované čestné lidi není snadné," uvedla senátorka Alena Dernerová, která je podle Insideru dosud jediným přírůstkem "Babišovy politické stáje". Profesionální politici bývají spjati se strukturami tradičních stran a ztroskotaly také Babišovy námluvy s osobnostmi komunální politiky ze severu Čech, uvedl deník.

Babiš se podle Insideru nedohodl na spolupráci s bývalým libereckým primátorem Janem Korytářem, ani s někdejším poslancem ze Strany zelených Přemyslem Rabasem. Korytář tak v Libereckém kraji pokračuje v samostatném budování krajské kandidátky, podobně hnutí vedené Rabasem v Ústeckém kraji sestavuje vlastní kandidátku.

Hlavní manažer Babišova hnutí Ano 2011 Richard Brabec přesto tvrdí, že lidí, kteří by chtěli pod záštitou Ano 2011 kandidovat, je dost. Babiš a jeho spolupracovníci si je ale prý nestíhají prověřit. Konkrétní jména ovšem Brabec neuvedl, protože jednání s možnými kandidáty do Senátu prý ještě neskončila.

Majitel společnosti Agrofert Andrej Babiš bývá označován za jednoho z nejvlivnějších a nejbohatších podnikatelů v Česku, letos jej americký časopis Forbes ve svém žebříčku miliardářů zařadil na 913. příčku s odhadovaným majetkem 1,4 miliardy dolarů (26,3 miliardy Kč). Jeho iniciativa Ano 2011 vznikla jako kritika korupčního prostředí v Česku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…