Babiš i Zeman hrají s kartou krajní pravice, varuje Jiří Dolejš

11.02.2019 15:57

V rozhovoru pro server Info.cz okomentoval chování kabinetu Andreje Babiše (ANO) a ČSSD, který komunisté drží u moci. Dolejš zdůraznil, že KSČM není vládní stranou, ale faktem je, že bez pomoci komunistů by Babiš vládu nezískal. Dolejš prohlásil, že strana bude Babiše podporovat tak dlouho, dokud bude plnit to, k čemu se komunistům zavázala. Má to však jeden podstatný háček...

Babiš i Zeman hrají s kartou krajní pravice, varuje Jiří Dolejš
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Jiří Dolejš

V úvodu rozhovoru uznal, že Babišova pozice nebude v příštích měsících jednoduchá. „Ekonomické podmínky se nám zhoršují, takže už nebude tak slunné počasí výhledově, takže přemýšlet, jak udržet rovnováhu veřejných financí, nepochybně musí a bude to konfliktní věc jak uvnitř menšinové vlády, tak při hledání podpory pro státní rozpočet,“ uvedl Dolejš.

Podle komunisty Babiš balancuje mezi levicovými a pravicovými myšlenkami, tak aby se mu podařilo naplnit své „marketingové cíle. Myslím, že jeho rozpočtovou filozofii nelze nazvat strategií. Jeho rozpočtová filozofie je v podstatě balancovat. On v podstatě ladí praktický provoz veřejných financí se svými marketingovými cíli,“ řekl doslova Dolejš s tím, že premiér teď hledá podporu u starších občanů žijících na vesnici, kteří dříve volili spíše komunisty a ČSSD.

Nebylo by tedy lepší pokusit se získat své voliče zpět než s Babišem spolupracovat, jak to fakticky komunisté činí dnes? Podle Dolejše nikoliv. Kdyby Babiš vládl kupříkladu s ODS, v oblasti sociální by byl pravděpodobně ještě tvrdší, než je dnes, čemuž chtěl nejen Dolejš zamezit. Pokud by to Babiš přehnal s některými svými nápady a škrtal by např. v dopravě, což by mohlo omezit třeba dostupnost regionálních vlakových spojů, pro KSČM by to prý byl vážný problém.

„Už slíbil valorizaci důchodů, což je úplný opak, takže je otázka, kde se škrtat bude. Určitě by se nám nelíbilo, kdyby hubnul sociální stát,“ shrnul představy komunistů Dolejš.

KSČM ale musí mít na zřeteli fakt, že by Babiš mohl přizvat ke spolupráci hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, čímž by komunisty vyšachoval ze hry. Ve svých požadavcích proto musejí být opatrní. „Andrej Babiš možná záměrně nechává ve hře kartu SPD, byť si třeba některé prvky jejich politického projevu oškliví, ale nechává je ve hře. V podstatě v tom souzní i s Milošem Zemanem, který s touto kartou krajní pravice také hraje,“ uvedl Dolejš.

Babiš má navíc ještě jednu možnost, vzhledem k tomu, že se jeho voličská podpora stále pohybuje okolo třiceti procent, případně i nad touto hranicí, může si dovolit přijít a říct, že si přeje vypsání předčasných voleb. Vzhledem k tomu, že k levicovým stranám, mezi něž Dolejš počítá jen ČSSD a KSČM, se voliči nevracejí, není v jejich zájmu tlačit předsedu vlády k této variantě. Už v roce 2020 budou krajské volby a Babiš se může pokusit o spojení krajských voleb s volbami sněmovními.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…