Babiš jde k soudu, Pekarová by ráda aby odstoupil. A Minář se odvázal ještě víc

21.03.2022 18:00

Ztratil kontrolu nad exekutivou, doba temna je pryč, politici vládních stran se konečně dočkali obžaloby, kterou dnes podal státní zástupce Jaroslav Šaroch na expremiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou v kauze kolem padesátimilionové dotace na stavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo.

Babiš jde k soudu, Pekarová by ráda aby odstoupil. A Minář se odvázal ještě víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

O obžalobě dvou osob informoval mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Případem se bude zabývat Městský soud v Praze.

Nad tím, že Babiš už nemůže uhýbat spravedlnosti, si mne na svém twitteru ruce šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Andrej Babiš dostane šanci vysvětlit soudu kauzu kolem padesátimilionové dotace na Čapí hnízdo. Už nebude stačit kopání kolem sebe a slova o tom, že se tam máme na ty peníze jet podívat,“ napsala s tím, že kdyby měl Babiš sebereflexi, rezignuje na všechny funkce a do rozhodnutí nebude nikam kandidovat.

 

 

Informace o obžalobě potěšila ministra pro místní rozvoj a předsedu Pirátské strany, která o ni dlouhodobě usilovala. „Pan poslanec Babiš má dneska teda den. Nejdřív přijde o dotace na tousťák a teď ho ještě obžaluje státní zástupce za Čapí hnízdo,“ rýpl si do Babiše Ivan Bartoš.

„Konečně závan narovnání podnikatelského prostředí, jak o tom pan poslanec snil, když náhodou spal,“ dodal ironicky v narážce na Babišovo knižní dílo.

 

 

„Vypadá to, že právní stát začíná v Česku po období temna opět fungovat,“ dodal pirátský poslanec Evropského parlamentu Mikuláš Peksa. „Andrej Babiš ztratil kontrolu nad exekutivou a bude muset svou kauzu vysvětlovat před soudem,“ doufá europoslanec, že bude případ doveden do zdárného konce.

 

 

Nyní je jasné, co ze strany Andreje Babiše bude následovat, tuší europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Zrovna mi hrála v kanceláři skladba od The Doors This is the end, když jsem četl zprávu, že Andrej Babiš je obžalovaný. Náhoda?“ píše ve svém tweetu a zmiňuje píseň s názvem „Toto je konec“. „Očekávám klasickou kanonádu slov jako účelovka, kampaň, všeci kradú…,“ popsal, jak bude vypadat Babišova obrana.

 

 

Lidovecký poslanec Jan Bartošek označil obžalování Babiše za dobrou zprávu pro Česko. „Andrej Babiš je obžalován a míří k soudu! Je to dobrá zpráva primárně pro Českou republiku – spravedlnost má nyní konečně volné ruce. Je důležité, aby nezávislý soud rozhodl, zda je podezření z podvodů pravdivé, nebo to je omyl. A pan Babiš ať se plně hájí. Pravda a spravedlnost se ukáže!“ věří politik.

 

 

Kromě politiků rozhodnutí státního zástupce Šarocha komentoval také někdejší předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář, organizátor demonstrací právě proti Babišově vládě. „Babiš jde k soudu. Věnoval jsem velkou část svého života tomu, aby se nestalo normálním, že má Česko za premiéra trestně stíhaného agenta StB.

O vině či nevině samozřejmě musí rozhodnout soud. Poslanec Babiš by však měl už nyní okamžitě rezignovat,“ uvedl ve svém tweetu.

 

 

Babiš vinu dlouhodobě odmítá. Kauzu Čapí hnízdo pokládá za vykonstruovaný a účelový pokus o svou kriminalizaci a o snahu vystrnadit ho z politiky. Dnes zatím na dotaz nereagoval. Vinu v minulosti odmítla i Nagyová. Už dříve Babiš uvedl, že kauza se udržuje v mediálním prostoru dodnes pro případ, že by se rozhodl kandidovat na prezidenta. Právě to, že se bude ucházet o post hlavy státu, bývalý ministerský předseda nevyloučil, rozhodnutí chce oznámit až v září.

Obžaloba Babišovi neznemožní kandidovat na prezidenta. Podle ústavy a zákona o volbě prezidenta může být zvolen každý občan, který je volitelný do Senátu, pokud mu nebyla omezena svéprávnost k výkonu volebního práva.

„Státní zástupce Městského státního zastupitelství v Praze podal dne 21. března 2022 obžalobu na dvě fyzické osoby ve věci v mediálním prostoru označované jako kauza Čapí hnízdo,“ uvedl Cimbala. Jedné obviněné osobě je podle něj kladeno za vinu, že se dopustila dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie, jednání druhé osoby je kvalifikováno jako pomoc ke zločinu dotačního podvodu. Z dřívějších informací vyplývá, že z pomoci je obžalován právě Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …