Babiš je geniální zloduch, dokonale ví, koho "vojebat", vykládal Šafrovu fóru komentátor Kmenta. A přidal podrobnosti

30.07.2017 8:04

Novinář Jaroslav Kmenta se v rozhovoru pro server Forum24.cz rozpovídal o tom, proč Babiš vstoupil do politiky. Dokud byli v politice lidé jako Stanislav Gross, Babiš prý uplatňoval vliv přes ně. „Pásl si politiky,“ říká doslova Kmenta. Ale když Gross z politiky odešel, Babiš musel najít jiný způsob, jak zajistit své podnikání. Sám vstoupil do politiky a teď si brousí zuby dokonce i na premiérské křeslo, což prý pro Česko rozhodně není dobrá zpráva.

Babiš je geniální zloduch, dokonale ví, koho "vojebat", vykládal Šafrovu fóru komentátor Kmenta. A přidal podrobnosti
Foto: redakce
Popisek: Jaroslav Kmenta

Když Andrej Babiš začínal podnikat, musel se prý vyrovnat s mafiány. Nenajímal si na to nájemné vrahy, nýbrž politiky. „Ale on si pásl politiky, kteří mu zajišťovali krytí ze strany státního aparátu – z policie, státního zastupitelství a tak dále. Babiš měl v politice vždy své lidi. A ty vodil jako loutky,“ uvedl Kmenta.

Babiš prý využil momentu, kdy Miloš Zeman sestavil první sociálnědemokratickou vládu a od roku 1998 posiloval svůj vliv mezi politiky. Klíčovou roli v jeho plánech údajně hráli bývalý ministr financí Ivo Svoboda a Stanislav Gross.

„On to udělal geniálně. On je v tomto oboru geniální zloduch. Tedy pokud jde o byznys, o peníze, o to – jak se dnes říká – koho kde „vojebat“, přitlačit ke zdi, jak se za co nejmenší peníze dostat k nějaké firmě... Právě tohle umí dokonale. Důkazem toho je i fakt, že úplně na začátku mu patřily dva tři podniky. Ale pak dokázal využít svých kontaktů v politice a byznys znásobit,“ vykreslil Babiše novinář.

Celý rozhovor naleznete zde

„Jeho klíčovým zájmem byla petrochemie. A nejdůležitějším podnikem byl v tomto oboru státní holding Unipetrol, pod který spadala řada atraktivních chemiček. Zemanova vláda pak naplánovala privatizaci, a on potajmu, aby to nikdo nevěděl, prolobboval do těch státních podniků své spřízněné lidi. Jinými slovy zařídil, aby stát – nikoli on – dosadil do dozorčích rad státních podniků své loutky. A co to znamená? Když tam měl lidi, s nimiž se stýkal jako kamarád či obchodní partner? Získal informace a tím pádem i převahu nad ostatními, nad konkurencí. Tohle je to zmiňované zneužití politiky k tomu, aby se dostal k majetku. Šlo o obchodní informace. Byl to střet zájmů jako hrom. Ale tehdy to nikdo nijak zvlášť neřešil, protože tohle všechno začalo být veřejně známé až s odstupem mnoha let,“ pokračoval Kmenta.

Dokazuje to prý, že Babiš není žádný skvělý bojovník proti korupci, jak se prezentuje. O Unipetrol totiž stál opravdu hodně a vláda Miloše Zemana byla připravena mu ho přenechat, jenže dnešní šéf hnutí ANO prý možná přišel o finanční zdroje a musel z plánovaných akcí vycouvat.  Unipetrol později získala polská firma PKN Orlen a podle Kmenty existovala dohoda, že Unietrol zůstane Polákům, ale Babiš získá nějaké chemičky jako protihodnotu.  

Ale najednou se cosi zvrtlo. Do dohody vstoupili lidé kolem Františka Mrázka a Poláci si dohody s Babišem rozmysleli. „Vše vyústilo a skončilo vraždou Mrázka v lednu 2006. Kdo ho nechal zabít, není dodnes vyšetřené. Ale podle mého názoru je to otázka politiky. Mrázek ve finále některé politiky těžce vydíral,“ konstatoval investigativní novinář.

Když v roce 2006 nastoupila k moci ODS, Babiš podle Kmenty přiše o svůj vliv v politice. A kdfyž v roce 2010 zjistil, že se ČSSD k moci hned tak nevrátí, začal prý uvažovat o tom, že založí vlastní politickou stranu, aby získal na politiku přímý vliv. Až bude premiérem, bude spokojen. Česko už méně, ale i Babišovo premiérství podle Kmenty přežijeme.

„My na to dno možná kvůli Babišovi spadneme a většina lidí pak pozná, co je ve skutečnosti zač. Já bych byl ale daleko radši, kdyby se to nestalo a odrazili jsme se ode dna bez Babiše na premiérském křesle,“ zdůraznil Kmenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…