Babiš je prý málo vděčný EU. A hned se ozvala Jourová: Pan premiér si musí vyhodnotit...

08.05.2020 21:15

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová vyjádřila lítost nad nedávným vyjádřením premiéra Andreje Babiše, že finanční pomoc Evropské unie členským státům v boji s koronavirem neznamená pro Česko žádné peníze navíc. „Mě ta reakce překvapila,“ uvedla Jourová s tím, že připustila, že šlo o peníze dlouhodobě vyčleněné pro ČR.

Babiš je prý málo vděčný EU. A hned se ozvala Jourová: Pan premiér si musí vyhodnotit...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová

„Mě ta reakce překvapila,“ uvedla Jourová, která má v Evropské komisi na starosti dodržování evropských hodnot a transparentnost. 

Poskytnutí pomoci schválil Evropský parlament, který také podpořil vznik investičního fondu. Ten umožní členským zemím přesunout nevyužitých 37 miliard eur (asi bilion korun) ze strukturálních fondů do zdravotnictví či na pomoc zasaženým odvětvím. Součástí je také 1,2 miliardy eur (asi 32,8 miliardy korun) pro Česko.

„Chci upozornit, že na boj s covid-19 nedává EU ani o korunu víc, než na kolik měly státy nárok už před pandemií. Schválených 30 miliard Kč, kvůli kterým média oslavují evropské instituce, nejsou peníze navíc. Jsou dávno naše,“ reagoval v březnu na hlasování Evropského parlamentu Babiš a dodal, že Komise umožnila jen rychlejší a flexibilnější čerpání. Později v ČT premiér uvedl, že Evropská komise umožnila Česku čerpat peníze, které ji byly přiděleny na dané období, ale na jiné účely.

Podle Jourové v daný moment EU neměla rozpočtovou kapitolu, z níž by ČR mohla čerpat peníze na boj s následky koronaviru. „Takže my jsme ty peníze přeskupili,“ uvedla podle iDnes.cz a dodala, že premiér je k EU spíše kritický z toho důvodu, že „vnímá Evropskou unii jako něco, co mu mluví do řemesla“. Připustila ale, že stále platí premiérova podpora členství v unii. Premiér nesouhlasí s odchodem ČR z EU.

Tento čtvrtek Babiš se zřeknul komentáře na adresu doporučení kontrolního výboru Evropského parlamentu ohledně svého údajného střetu zájmů. Prý se bojí, že by se následně musel za svůj komentář omlouvat. „Po únorové návštěvě členů výboru pro rozpočtovou kontrolu v Česku totiž označil jeho šéfku Moniku Hohlmeierovou za pomatenou a české členy mise Mikuláše Peksu a Tomáše Zdechovského za vlastizrádce”, píše server s tím, že se následně třem europoslancům za svá slova omluvil. Podle Jourové si sám musí vyhodnotit styl komunikace. „Pan premiér si musí vyhodnotit, jestli mu tento typ komunikace vyhovuje, nebo škodí,“ řekla k tomu v pátek Jourová s tím, že sama by volila debatu bez ostrých slov.

Na dotaz CNN Prima News, zda Babiše jeho kauza údajného střetu zájmů nějakým způsobem znevýhodňuje třeba při rozhovorech o novém rozpočtu EU, uvedla, že si to nemyslí. Babiš je podle ní „premiér, který vzešel ze svobodných voleb v České republice, a takto ho také jeho partneři v EU berou“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…