Babiš jezdil po Ústeckém kraji, kde kandiduje. A ozval se Topolánek...

03.08.2021 17:46

Premiér Andrej Babiš je kritizován, že v Ústeckém kraji oslovoval voliče v rámci akce, kterou si nemusí započítávat do výdajů na kampaň. Akci, kde propagoval svou knihu, rozdával podpisy a fotil se s důchodci a dětmi, totiž pojmenoval Den s premiérem. Přitom právě v Ústeckém kraji bude Babiš lídrem hnutí ANO v podzimních volbách.

Babiš jezdil po Ústeckém kraji, kde kandiduje. A ozval se Topolánek...
Foto: Facebookový profil Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš (ANO)

O akci den s premiérem informoval server Echo24.cz. Babiš se v rámci cesty po kraji vydal nejen do Ústí nad Labem, ale i do Litoměřic, Rumburka a dalších několika menších obcí. Akce prý byla propagací knihy Sdílejte, než to zakážou, kde Babiš lidem sděluje své další politické plány a vize. Babiš na svůj profil poté přidal desítky fotek se seniory a dětmi, kde se hýří úsměvy.

Právě v Ústeckém kraji je přitom hnutí ANO dlouhodobě úspěšné, v Lovosicích, kde je chemička Lovochemie patřící do skupiny Agrofert, získalo ve volbách v roce 2017 hnutí ANO dokonce 47 % hlasů. Akce byla pojata jako autogramiáda a propagace knihy a proběhla navíc den před tím, než byl Babiš potvrzen jako lídr hnutí ANO pro Ústecký kraj.

Díky tomu všemu nemusí Babiš počítat tuto akci do výdajů na kampaň, které jsou zákonem omezeny. To vadí třeba expremiérovi Mirku Topolánkovi, podle nějž jde o rozdávání předvolebních dárků. „Když bude Nadace Agrofert zcela ‚náhodně a nezávisle‘ rozdávat dárečky (... z dotací) zčistajasna třeba v Ústeckém kraji, započítá se to Babišovi do výdajů na kampaň?“ napsal ironicky na svém twitteru.

Babiš bude v Ústeckém kraji kandidovat proti lídrovi Pirátů Ivanu Bartošovi a podle svých slov se na souboj se svým největším vyzyvatelem těší. Babiš dříve kandidoval za Středočeský kraj, tam ho ale pro letošní volby nahradil ministr životního prostředí Richard Brabec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…