Babiš klesl, nastupuje Šlachta. Překvapivý průzkum

22.04.2021 14:21

Koaliční uskupení PIRÁTI/STAN by v aktuálním dubnovém měření společnosti SANEP poprvé vyhrálo volby do Sněmovny se ziskem 26,4 %, což představuje oproti březnu letošního roku nárůst o 0,3 procentních bodů. Ve volebních průzkumech, které společnost SANEP pravidelně a dlouhodobě realizuje, je to také poprvé po několika letech, kdy prvenství zaznamenala jiná strana než dosud vládnoucí hnutí ANO 2011 premiéra Andreje Babiše.

Babiš klesl, nastupuje Šlachta. Překvapivý průzkum
Foto: Hana Brožková
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Hnutí ANO získalo aktuálně v dubnovém měření společnosti SANEP 23,9 procenta voličských hlasů. Oproti minulému měsíci zaznamenala tato vládní strana v aktuálním průzkumu volebních preferencí do Poslanecké sněmovny PČR dosud největší pokles voličských preferencí, a to o celých 2,3 procentního bodu.

Anketa

Rusko vyhostilo 20 lidí z naší ambasády v Moskvě. Má ČR vyhostit další ruské diplomaty?

12%
88%
hlasovalo: 17624 lidí
Třetí pozici by v současné době získalo koaliční uskupení SPOLU (ODS/TOP 09/KDU-ČSL), a to se ziskem 17,7 procentního bodu. V aktuálním průzkumu si tak toto koaliční uskupení oproti minulému měsíci pohoršilo o 0,2 procenta. 

Na čtvrtém místě by v dubnu skončila SPD pod vedením Tomio Okamury se ziskem 10,5 procentního bodu, což znamená oproti březnovému měření nárůst o 0,2 % voličské přízně. SPD pod vedením Tomia Okamury zaznamenává již několik měsíců v řadě rostoucí trend voličských preferencí. 

Na pátém místě by v dubnu skončila KSČM se ziskem 5,7 procentního bodu, což je o 0,6 procenta méně než v březnu tohoto roku. 

Na šestém místě a na hraně volitelnosti, avšak se vstupenkou do Poslanecké sněmovny, se pak v dubnu ocitla ČSSD se ziskem 5,1 procentního bodu, což je 0,2 % méně než v březnu tohoto roku. 

Do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky by se poprvé dostalo koaliční uskupení Trikolóra/Svobodní/Soukromníci, a to se ziskem 5 procent. Otázkou však je, jak se v budoucnu bude dařit zvláště straně Trikolóra, kterou před časem nečekaně opustil její zakladatel a také hlavní tvář hnutí Václav Klaus mladší. 

Poprvé se též ve volebních preferencích objevila nová politická strana, kterou je Přísaha – hnutí Roberta Šlachty, neboť dosáhla dle standardů společnosti SANEP tříprocentní hranici voličských preferencí. 

Do Poslanecké sněmovny ČR by se pak v aktuálním dubnovém šetření společnosti SANEP nedostala Strana zelených (1,4 %). 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…