Babiš má problém: Budeme mít všichni oslí uši, rozbíjí dohodu ANO s ČSSD Milan Chovanec

13.05.2018 18:41

Za jakých podmínek vláda od KSČM získá podporu, by podle slov bývalého pověřeného předsedy strany ČSSD Milana Chovance měla už řešit koaliční smlouva mezi ANO a sociální demokracií. Na svém Facebooku proto sepsal několik hlavních bodů, které mu na návrhu koaliční smlouvě vadí. Chybí mu například pojistka proti přehlasování ze strany hlasovací koalice ve Sněmovně ve složení ANO, KSČM a SPD.

Babiš má problém: Budeme mít všichni oslí uši, rozbíjí dohodu ANO s ČSSD Milan Chovanec
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Milan Chovanec na sjezdu ČSSD.

Hned v úvodu svého facebookového příspěvku Chovanec poukázal na to, že nejde o většinovou koalici, ale smlouvu mezi dvěma politickými stranami o menšinové vládě, která má hnutí ANO zajistit demokratickou legitimitu. „Většinovou prodemokratickou vládu se nikdo ani nepokusil sestavit, byť reálné možnosti tu byly,“ dodal Chovanec s tím, že se mu nelíbí ani to, že smlouva vůbec neřeší podmínky, za jakých vláda získá podporu od komunistů. „To prý dojednává SAMOSTATNĚ hnutí ANO. Ale socdem za to přece TAKÉ ručí. Za něco, co vůbec nezná?“ zdůraznil.

„Je důvodem tohoto podivného postupu snaha obejít Bohumínské usnesení? Pak to ale není pohádka o chytré horákyni, ale o Králi Lávrovi. A všichni v socdem z toho budou mít leda tak oslí uši!“ rozčílil se na sociální síti Chovanec, který upozornill, že poslední požadavky KSČM směřují do oblasti zahraniční politiky. „Tedy našeho možného resortu! Jsou toho snad dostatečnou ukázkou. Nebo ne?“ ptal se.

V dojednané koaliční smlouvě postrádá i požadavek na pojistku proti přehlasování ze strany hlasovací koalice ve Sněmovně ve složení ANO, KSČM a SPD. „Kam zmizel? Ještě před pár dny se tím naši vyjednavači zaklínali! A tvrdili, že zbaví parlamentních funkcí reprezentanty SPD. Kde to je?“ nestačil se divit Chovanec, který prý sice chápe, že když se musí dohodnout je potřeba nějakých ústupků, ale vše má své meze a ČSSD přece nemůže ustupovat všude.

„Nestačí snad, jak jsme z požadavku na neúčast trestně stíhaného politika udělali politika odsouzeného? A to ještě bez faktických pojistek, že vláda S DŮVĚROU od socdem nepojede DÁL BEZ socdem! A nemusím snad dodávat, že už to mi vůbec nejde pod vousy,“ řekl s tím, že je toho ještě více, co mu vadí, ale tady jsou alespoň ty nejzásadnější body.

„Být členem vlády jsem si užil, v dobrém i špatném významu,“ zmínil a dodal, že chápe, že řadu jeho kolegů, kteří si to ještě nezkusili, to láká. „Ale nechápu, že za cenu toho, že ze socdem bude fíkový list, který jednou poslouží a pak se zahodí a rozšlape. Minulá vláda dávala pro socdem ideový i politický smysl. Byť jsme na to nakonec ošklivě doplatili. A často kvůli vlastním chybám. Teď máme šanci se poučit. Místo toho budeme chyby opakovat? Snad ne!“ uzavřel Chovanec s tím, že je čekají podzimní volby a byli by raději, aby ČSSD se stejnou vervou řešila komunál, než tuto vládní šarádu.

Netrvalo dlouho a chvíli po zveřejnění příspěvku se pod Chovancovým vyjádřením objevily rozporuplné reakce. „Podle mě jste předsedou měl být vy, a ne pakt Zimola – Hamáček. Oni dovedou stranu k odchodu ze Sněmovny,“ napsal v komentáři jeden z jeho příznivců. „S agentem StB nejde do vlády nikdo, kdo ctí morální, etické zásady a má v sobě krapet slušnosti. To je stejné, jako jít do vlády s agentem gestapa,“ přidal svůj názor další facebookový uživatel.

„Seriózní partneři by měli nést i společnou odpovědnost za společné vládnutí, pokud toto neumějí nebo nechtějí, ať do toho spolku nechodí,“ stálo v následující reakci. „Mně na koaliční smlouvě vadí ČSSD,“ nebral si servítky další majitel facebookového účtu. „Obávám se, že se dovoláváte slušnosti u kurev,“ uzavřela příznivkyně sociální demokracie.


 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…