Babiš měl na návštěvě premiéra Polska. Řešili migranty, dotace i karusely

15.11.2018 20:17

Ve čtvrtek spolu jednali český premiér Andrej Babiš (ANO) a polský předseda vlády Mateusz Morawiecki z polské vládní strany Právo a spravedlnost. Bavili se spolu o výstavbě dálnic a o tratích pro rychlovlaky v Česku. Ale nejen o nich. Došlo i na migraci.

Babiš měl na návštěvě premiéra Polska. Řešili migranty, dotace i karusely
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Před půl třetí odpoledne znovu stanul před novináři český premiér Andrej Babiš. V posledních několika dnech se tak stalo již poněkolikáté. Tentokrát to však nebylo kvůli kauze Čapí hnízdo. Po boku mu stál polský premiér Mateusz Morawiecki. Hovořili o vzájemných vztazích.

Babiš si pochvaloval, že je česko-polská spolupráce na dobré úrovni a nadále se jí daří vylepšovat. „Polsko je dnes naším druhým největším obchodním partnerem s obratem přes 20 miliard eur,“ oznámil Babiš. Svému polskému kolegovi popsal, jak je na tom Česká republika se stavbou dálnic a rychlostních tratí pro rychlovlaky.

Došlo prý i na brexit, kde to vypadá, že se podaří úspěšně završit dohodu o odchodu Velké Británie z EU. Jak Morawiecki, tak Babiš dali jasně najevo, že stáli o kompromisní dohodu s EU a varovali před tím, aby ostrovní království odešlo z jednání bez dohody. „Odchod bez dohody by nic nevyřešil,“ varoval Morawiecki. Babiš mu dal za pravdu. „K jaké konkrétní dohodě došlo, to se dozvíme na jednání 24. listopadu,“ doplnil Babiš s tím, že mu jde hlavně o udržení českého byznysu ve Velké Británii.

Mateusz Morawiecki srdečně poděkoval za pozvání i za plodné a vřelé jednání. „Za poslední měsíce jsou vztahy mezi našimi vládami opravdu časté,“ ocenil Morawiecki. Ocenil také spolupráci zemí V4. Babiš a Morawiecki se prý shodli na tom, že je třeba chránit hrance EU a pomáhat především v zemích, odkud migranti a uprchlíci odcházejí. „Myslíme si, že migrace musí zůstat v rukou státu a není to lidské právo,“ zdůraznil Babiš, který polského premiéra informoval o tom, že Česko odstoupí od Globálního paktu OSN o migraci.

Polskému premiérovi prý záviděl, že dokázali stavět dálnice podstatně rychleji než u nás. Pánové se shodli na tom, že obě země musí využít peníze EU pro podporu zemědělců, ale také pro podporu průmyslových inovací. „Problém migrace je často na prvním místě a zde je náš hlas velice společný, ale shodujeme se i v dalších oblastech,“ uvedl Morawiecki.

Babiš poté zmínil ještě téma boje proti karuselovým podvodům. „Přišlo mi absurdní, že se v EU ukradne 170 miliard eur, což je víc než rozpočet EU, a myslím si, že boj proti karuselovým obchodům je důležitý,“ podotkl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…