Babiš mi nabízel peníze. Na herce se zapomnělo. Balzerová se vrací i ke kauze Zeman

09.06.2021 20:20

Hostem středečního podcastu Ptám se já na serveru Seznam Zprávy byla tentokrát divadelní, televizní a filmová herečka Eliška Balzerová. Ta v březnu vyzvala v otevřeném dopise prezidenta Zemana ke slušnosti. Nelíbilo se jí, jak hovořil o chování umělců při předávání filmových cen Český lev. Balzerová se vyjádřila k prezidentovi, k vládě a k tomu, jak zůstala kultura v době pandemie opomíjená.

Babiš mi nabízel peníze. Na herce se zapomnělo. Balzerová se vrací i ke kauze Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Podobné opatření postihlo dříve už divadla a kina

Balzerovou v březnu popudila slova prezidenta Miloše Zemana směřovaná na adresu umělců při vyhlašování filmových cen Český lev, které nazval „snobská sebranka“. Reagoval na fotografie kouřících umělců bez roušek před budovou Rudolfina v době přísných protiepidemických pravidel. „Víte, mě tam naštvala jedna jeho věta, že řekl, jak správně podotkl můj mluvčí Ovčáček, že my jsme nemohli rozdávat ta ocenění a oni, tato ‚snobská sebranka‘, to udělali,“ uvedla. Prezident republiky tak totiž reagoval na fakt, že Český lev mohl proběhnout, ale oficiální akce ke státnímu svátku 28. října nikoliv.

Anketa

Je zavedení covid pasů, bez nichž nepůjde cestovat či chodit na koncerty, příznakem totality?

74%
23%
hlasovalo: 15476 lidí

„Pane prezidente, žijeme už rok ve velmi těžké a složité době. Všichni se ze všech sil snažíme, abychom ji co nejdříve překonali. Snažte se, prosím, i Vy nekazit nám svými hrubými komentáři, zlobou a nenávistnými výroky společenské ovzduší,“ kritizovala prezidentova slova tehdy v dopise Balzerová.

„Já jsem to potřebovala udělat, chtěla jsem panu prezidentovi říci, že v těžké době jen rozsévá zlo a plive na kulturní pracovníky. A to by neměl dělat,“ vysvětlila své motivy. Opakované zvolení Miloše Zemana v přímé volbě prezidentem si pak vysvětluje úpadkem morálky i tím, že lidem se provokativní výroky líbí. Podle ní i čeština dostala výrazně zabrat.  „Jsme blíž a blíž dnu, já se těším, že se od něj na podzim odrazíme,“ dodala herečka Balzerová.

Připomněla také, že kultura vždy bohužel stojí stranou. „My už jsme zvyklí, že kultura je vždycky na chvostu,“ podotkla a dodala, že v politickém programu jakékoliv strany nemá kultura svoje místo. „O kulturu nikdo nemá zájem, tam se totiž nepřerozdělují peníze. Úředníci a ministři jen přemýšlejí, kde se s lobbisty dohodnout, kde z toho něco kápne, a z kultury skutečně nekápne,“ komentovala. A dodala, že v době pandemie na tom byla kultura nejhůře. Na ni se zapomnělo a umělci za kasou jsou toho jasným příkladem.

„Kulturním pracovníkům bylo stydno takhle žebrat a žadonit, takže mlčeli a snažili se pracovat třeba v supermarketech. Já se třeba snažila starat o svoji rodinu a vnuky, kteří měli doma online výuku. Byl to spíš stud, křičet tak nahlas, tak šli raději dělat něco jiného, nebo žili z nějakých zásob či úspor. Bylo nám trapné se hlásit,“ řekla a dodala, že ani samotní poslední dva prezidenti se o kulturu nezajímají. A vždy se podle ní postupuje od hlavy. Nepotřebuje ji prezident, tak ji nepotřebují ani ministři.

Také zmínila, že již dříve odmítla sponzorský dar od předsedy vlády Andreje Babiše pro Divadlo Na Fidlovačce. Podle ní to rozhodnutí bylo podmíněné tím, že by se politika neměla míchat s divadlem. Závěrem pak dodala, že se na jeviště po roce a půl hrozně těší, především pak na kontakt s diváky, a zároveň má mírnou obavu, aby vše fungovalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…