Babiš možná po schůzce s Trumpem prozradil něco, co neměl. Klvaňa má obavy

08.03.2019 7:46

Analytik Tomáš Klvaňa v internetové televizi DVTV okomentoval Babišovo jednání se 45. prezidentem USA Donaldem Trumpem. Dospěl k závěru, že se Babiš možná nechal až příliš unést a po jednání mohl novinářům prozradit něco, co by se Trumpovi nemuselo líbit.

Babiš možná po schůzce s Trumpem prozradil něco, co neměl. Klvaňa má obavy
Foto:
Popisek:

Schůzka amerického prezidenta s dalšími politiky se vždy připravuje dlouho dopředu a samotné jednání dvou státníků už je jen jakýmsi stvrzením dohodnutých věcí. Proto schůzka Babiše s Trumpem na čtyři oči trvala jen asi 20 minut.

„Mě spíš překvapilo, jak podrobně poté o té schůzce premiér Babiš informoval. To nebývá zvykem, takhle dopodrobna vyprávět o tom, o čem se vlastně bavil se svým partnerem. A možná, že o některých těch věcech Donald Trump ani nechtěl informovat. Uvidíme, jestli přijde nějaká reakce z americké strany,“ prohlásil Klvaňa. 

Anketa

Považujete USA za spojence České republiky?

11%
89%
hlasovalo: 19192 lidí
Babiš se podle něj nechal unést tím, co zažil. „Bylo zjevné, že to pro premiéra Babiše byl obrovský osobní zážitek, že se prostě nemohl udržet a musel se svěřit téměř se vším, o čem tam na té schůzce mluvili,“ dodal Klvaňa

K jistému přešlapu mohlo dojít v otázce nákupu vrtulníků pro naši armádu, protože předseda vlády ČR by měl brát ohled i na to, že nám stroje nabízí i další země. Trump si však zakládá především na uzavírání obchodů. Zvláště se zeměmi, které Trump nevnímá jako klíčové, jedná podle Klvani Trump o obchodních otázkách.

„Pro Spojené státy my nejsme žádným zásadním strategickým partnerem, protože tu např. nemáme žádnou základnu na území České republiky, nemáme tady žádnou strategickou instalaci, nepatříme do té nejvyšší ligy strategických partnerů. To znamená, že kybernetická bezpečnost, vztah k firmě Huawei a potom ty helikoptéry, to zcela jistě byla dvě nejdůležitější témata,“ uvedl Klvaňa. Američané oceňují, že bereme možné hrozby ze strany čínských firem vážně.

Tato česko-americká schůzka byla i tak velmi důležitá a velmi úspěšná. Důležité je, že se odehrála v pozitivní atmosféře a dala dobrý základ pro rozvoj dalších vztahů.

Pro Spojené státy jsme důležití především jako člen NATO a člen EU. Kdybychom nebyli členy těchto uskupení, pak podle Klvani ztratíme z pohledu Washingtonu 80 procent své politické váhy.

Otázkou pak je, co vlastně očekáváme my od Spojených států. „To je právě otázka. Já si nejsem jist, že to pan premiér Babiš dobře formuloval,“ zapochyboval Klvaňa. Zdá se mu, že Babiš sice mluví o tom, že chce Českou republiku dostat na technologickou špici v Evropě, ale na rozdíl např. od Izraele zatím nebyly představeny nějaké konkrétní plány, jak toho dosáhnout. „Já nevím nic jiného než deklarace a plány, ale zatím nevidím žádné konkrétní výsledky nebo alespoň naznačenou cestu, jak se k tomu dostat. To souvisí např. s razantní reformou českého školství,“ pokračoval Klvaňa.

Babiš si prý u Trumpa šplhnul, když poznamenal, že rozumí Trumpovu plánu učinit Ameriku opět velkou a že chce totéž udělat s Českou republikou. „To je asi taková docela chytrá formulka, kterou mu někdo poradil. A myslím, že Andrej Babiš tuhle roli zahrál velice dobře. To je věta, která vás nic nestojí. Jak známo, prezident Trump je velmi ješitný a na těhletěch věcech si velmi zakládá.“

Pár slov přidal i na adresu prezidenta Miloše Zemana. „Prezident České republiky Miloš Zeman je vnímán ze Západu jako někdo, kdo je trojským koněm Číny a Ruska v Evropě,“ poznamenal host.

Jedním dechem dodal, že náš prezident nás prý reálně táhne na východ. „Když může mít Miloš Zeman na Hradě poradce čínské firmy, který je dnes vyšetřován pro korupci, když může Miloš Zeman mít svoji prezidentkou kampaň podpořenou ruskými penězi, když země, které Miloše Zemana berou vážně, když to řeknu trochu s nadsázkou, jsou Rusko, Čína a některé středoasijské země, no tak to není žádná image, to je přece realita,“ zdůraznil analytik.

Nakonec se věnoval i střelné zbrani CZ 75 se zlatými prvky, kterou Babiš věnoval Trumpovi. „To je ukázka toho, že nedoceňujeme, že ten svět se nějak posunul a že tohle se prostě nedělá, tohle se dělalo dříve. Nedovedu si představit, že by někdo z Nizozemí, z Dánska nebo Švédska nebo dokonce z Německé spolkové republiky přijel do Bílého domu a daroval prezidentovi Spojených států střelnou zbraň v okamžiku, kdy Spojené státy trpí epidemií násilí, především epidemií různých incidentů na školách, masových vražd na školách. A myslím i, že máme veliké štěstí, že Američané tuhle návštěvu v podstatě nesledují. Tohle se tam neobjeví v novinách nikde, což znamená, že o tom dárku nikdo neví,“ uzavřel Klvaňa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…