Babiš může za drahotu! zaútočil na Primě Bárta. Politoložka se nestačila divit

17.02.2013 12:02

Vít Bárta nahradil v čele Věcí veřejných Radka Johna. V neděli v pořadu Partie se měl střetnout s ministrem průmyslu Martinem Kubou (ODS) a s ministryní práce Ludmilou Müllerovou (TOP 09), oba ale účast odřekli. Mělo se hovořit třeba o růstu cen potravin, z čehož Bárta viní především velké potravinářské výrobce nebo podnikatele Andreje Babiše.

Babiš může za drahotu! zaútočil na Primě Bárta. Politoložka se nestačila divit
Foto: tan
Popisek: Vít Bárta v nedělní Partii na Primě

V úvodu pořadu se Bárta vymezoval ke Straně práv občanů – zemanovcům. Věci veřejné mají s SPOZ podobný program v mnoha kapitolách. Přesto je podle Bárty rozdílný z hlediska filosofie, jak zajistit, aby se lidé v Česku měli lépe. „Zeman je jednoznačně levicový, kdežto Věci veřejné jsou středová strana,“ vysvětlil nový předseda strany.

S novým prezidentem budeme mít korektní vztahy

„Já i moje žena jsme podporovali Miloše Zemana na Pražský hrad. Mít Kalouska na Hradě je mnohem větší zlo, než kdyby tam byl Miloš Zeman,“ dodal Bárta. Předpokládá, že s novým prezidentem bude mít korektní vztahy.

Anketa

Pozdvihne Vít Bárta VV?

62%
38%
hlasovalo: 5207 lidí
Dalším tématem pořadu Partie byly ceny potravin. Bárta dlouhodobě poukazuje na to, že v Německu lze nakoupit mnohem levněji než v českých obchodech. Měl se o tom bavit s ministrem Martinem Kubou, který ovšem účast odřekl. Bárta to v článku komentoval slovy: "Na Primě budu sám. Nečasův trojský a Kalouskův ryzí kůň odřekli".

Babiš významně ovlivňuje ceny na trhu s potravinami

Cena základní suroviny pšenice prý za poslední dva roky vzrostla o 19,5 procenta. Cena pečiva ale vzrostla o 50 až 60 procent. Bárta varuje, že Andrej Babiš v některých produktech ovládá až 100 procent trhu. V ostatních produktech je jeho podíl menší, přesto lze podle Bárty hovořit o takzvané významné tržní síle, pomocí níž Babiš ovlivňuje trh a růst cen.

Věci veřejné chtějí ještě v Poslanecké sněmovně změnit zákon o významné tržní síle, aby chránil malé a střední podnikatele a ne giganty typu Plzeňský Prazdroj. Tomu Bárta vyčítá, že v Německu prodává pivo o 40 procent levněji než v České republice.

Dvořáková: Propojení cen potravin s panem Babišem je zkratkovité

K tématu cen potravin a Věcem veřejným se v pořadu vyjádřila politoložka Vladimíra Dvořáková: „Ceny potravin u nás a v Německu je pravdivé téma, ale propojení cen potravin s panem Babišem je zkratkovité a spojené s tím, že on sám vytváří konkurenční subjekt.“ Podle ní tedy strana Víta Bárty útočí na Babiše, protože jí chce konkurovat svým hnutím ANO 2011.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…