Babiš na Primě vykládal o rozdílech mezi konzultanty a živnostníky. Těm prý chce pomáhat

18.05.2014 12:21

Plán ministra financí Andreje Babiše (ANO) zrušit paušál živnostníkům vyvolal nevoli napříč politickými stranami i veřejností. On si však za ním stojí a hájí se, že tím chce pomoci rodinám s dětmi. Prohlásil to v pořadu Partie na televizi Prima family.

Babiš na Primě vykládal o rozdílech mezi konzultanty a živnostníky. Těm prý chce pomáhat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Chceme živnostníky naopak zvýhodnit a odečíst paušál pro ty, kteří mají doma manželku nebo manžela, který nepracuje,“ sdělil Babiš s tím, že jde jen o návrh, o kterém se bude jednat a jenž nemá ještě definitivní podobu.

Upřesnil, že v návrhu je možnost uplatnit daňovou slevu 24 000 Kč na manželku: „Navrhujeme, aby živnostníci, kteří mají manželku, která nepracuje, získali opět tu výhodu, kterou jim Nečasova vláda v rámci balíčku v roce 2012 vzala. Je samozřejmě nutné rozlišovat, kdo je živnostník, řemeslník a kdo jsou konzultanti. Myslíme, si, že zastropování u šedesáti procent je slušné,“ nechal se slyšet šéf hnutí ANO.

Babiš nedávno v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes prohlásil, že se koalice „blbě“ domluvila na zrušení zdravotnických poplatků. A dnes svá slova potvrdil. „Nemá to logiku, myslím si, že když je někdo v nemocnici, měl by si zaplatit stravu, protože doma si ji taky platí,“ pokrčil rameny a dodal, že už zaznamenává určité signály, že roste počet pacientů, kteří dávají přednost nemocniční péči před tou domácí.

Nicméně prý ANO muselo ustoupit sociálním demokratům, kteří dali najevo, že přes zrušení těchto poplatků nejede vlak. „Koaliční vlády jsou na základě kompromisu. Jejich rozhodování není tak akční, jako když rozhodovala Rusnokova vláda, neříkám, že rozhodovala dobře, ale rychle,“ konstatoval.

Zdravotnictví musí být transparentní

Hlavní problém zdravotnictví ale podle jeho názoru tkví v jeho neprůhlednosti. „U zdravotnictví těch 260 miliard, co tam ročně teče, potřebuje větší transparentnost. Pamatujme na různé kauzy jako IZIP nebo Protonové centrum,“ prohlásil. Všechny tyto kauzy pak vrhají na celou politiku špatné světlo, což byl prý důvod, proč apeloval na ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD), aby začal zveřejňovat smlouvy se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou.

 „Potom to vrhá špatné světlo. Tyhle případy vrhají negativní světlo. Apeloval jsem na pana ministra, který teď začal zveřejňovat smlouvy s VZP,“ dodal.

Řeč se stočila i k současnému dění na Ukrajině. Ruský prezident Vladimir Putin před nedávnem pohrozil, že pokud Ukrajina nesplatí své dluhy, přeruší od června dodávky plynu do Evropy. Babiš se však nedomnívá, že by to pro Českou republiku znamenalo nějaké ohrožení. „Máme alternativy, jsme napojeni na náhradní zdroje. Nebezpečí to znamená spíše pro Slovensko nebo Maďarsko,“ domnívá se. Zdůraznil, že krize musí být vyřešena diplomatickým způsobem. Pokud se tak nestane, ztratí na tom prý všechny evropské země.

Česká republika se zrodila v roce 2014

Zavzpomínal také na dobu, kdy nastoupil na Ministerstvo financí. Vyzval přítomné, aby mu sdělili své náměty pro zlepšení chodu rezortu, a byl překvapený, když mu jich dorazilo okolo padesáti. „Přišlo mi, že Česká republika vznikla až v roce 2014,“ okomentoval to s úsměvem.

Jedno z opatření, které považuje Babiš za klíčové, je povinnost informovat o původu svého majetku a patřičně ho doložit. „Pokud má někdo obrovský majetek, logicky ho musel zdanit. A nikdo teď nemá tu pravomoc se ptát, jestli se tak skutečně stalo,“ upřesnil a připomněl mnoho korupčních kauz uplynulých let a lobbisty s ohromnými majetky, kteří, jak podotkl, se občanům smějí do obličeje. Nemá ale jistotu, že v rámci koalice najde shodu. „Stále se na nás mnozí dívají jako na vetřelce,“ povzdychl si.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…