Babiš nastoupil po schůzce s prezidentem před novináře: Někdo vám to napsal, paní redaktorko, evidentě tomu nerozumíte...

31.05.2018 16:25

Premiér v demisi Andrej Babiš dorazil dnes před druhou hodinou odpolední do Lán za prezidentem Milošem Zemanem na schůzku, kterou si sám vyžádal. Ve tři hodiny už předstoupil před novináře a informoval je o tom, na čem se domluvili. Předmětem jejich jednání byl Zemanův slib o tom, že Babiše jmenuje podruhé premiérem. „Pan prezident mě jmenuje 6. června ve středu ve 14:00 hodin,“ potvrdil premiér.

Babiš nastoupil po schůzce s prezidentem před novináře: Někdo vám to napsal, paní redaktorko, evidentě tomu nerozumíte...
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Andrej Babiš v pořadu Otázky Václava Moravce

Po hodině jednání premiér Babiš předstoupil před novináře, aby jim sdělil výsledky schůzky s prezidentem Milošem Zemanem. Hned v úvodu sdělil, že prezidenta informoval o investicích, o které se zajímal, například o návrhu rozpočtu, který ostatně dnes vloží ministryně financí do eKLEP podle pravidel do konce května. „Ten rozpočet vlastně navyšuje příjmy a výdaje téměř o sto tři miliardy a důraz je na důchody, školství, zdravotnictví a investice,“ upřesnil premiér.

Poté dodal, že se Zeman vrátil i k tématu obnovitelných zdrojů. „Jeho názor je, že to můžeme nějakým způsobem řešit, budeme se tím zabývat a uvidíme, k jakému závěru dojdeme,“ dodal. Jako další pak prý probrali summit NATO, kterého se Zeman 11. července v Bruselu zúčastní. Samozřejmě nechyběly prý ani otázky zahraniční a domácí politiky.

„Pan prezident mě informoval, že mě jmenuje premiérem 6. června ve středu ve 14:00 hodin. Následně dostanu lhůtu na představení nové vlády,“ upřesnil s tím, že prezident bude chtít s novými členy vlády určitě i mluvit. „Potom my můžeme požádat o důvěru Sněmovny, což předpokládám někdy po 10. červenci,“ míní premiér.

O jménech konkrétních ministrů se prý Babiš se Zemanem bavili, ale více sdělit nechtěl. „Rozebírali jsme sice různé možnosti i jména, ale to teď nechci komentovat, protože sám v tom ještě nemám jasno,“ řekl s tím, že teď budou především čekat na výsledek referenda ČSSD.

Pro svou otázku dostala prostor i redaktorka z DVTV. Nejdříve připomněla, že poslanci hnutí ANO dnes zablokovali mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny ke kauze novičok. Poté však poskládala svůj dotaz z ne příliš souvisejících vět. Z těch měl nakonec vzejít dotaz, jestli by se dalo očekávat, že bude prezident za své výroky v kauze novičok v Poslanecké sněmovně podroben kritice a jestli hodlá takové manévry v Poslanecké sněmovně praktikovat i v jiných tématech. „Nevím, kdo vám to napsal, ale evidentně to musíte číst, protože sama tomu asi nerozumíte a já taky ne,“ smál se dotazu redaktorky premiér a dodal, že novičok je kauza, která byla již vyřešena, a dále k tomu nemá co říct. „Nemá to ani nic společného s mým vztahem s panem prezidentem,“ zdůraznil.

Průběžné výsledky vnitrostranického referenda ČSSD, které se objevily v některých médiích, a sice že téměř dvě třetiny ČSSD jsou prý pro vstup do vlády s hnutím ANO, hodnotí prezident kladně. „Myslím, že s tím je pan prezident spokojený. Sám z toho žádnou nervozitu necítím, já si jen přeji, abychom tohle martyrium měli za sebou a věnovali se hlavně práci,“ doplnil Babiš.

Co se týká Miroslava Pocheho, který je kandidátem sociální demokracie na post ministra zahraničí a Zeman jej zatím jmenovat odmítá, na toho řeč prý nepřišla. „Kokrétní jména jsme neřešili, i co se týká nás, nemám v tom jasno, čekáme na referendum,“ zopakoval premiér.

Novou informací je podle Babišových slov i dotaz novinářů, zda se v rozhovoru dostali i k tomu, že ministr Pelikán dnes uvedl, že pan prezident odmítl jmenovat čtyřicet soudců, které navrhl. Nejmenuje je prý do té doby, než nastoupí nový ministr. „Pan Pelikán mě neinformoval a prezident o tom nemluvil. Nevím o tom,“ upřesnil a zmínil, že nominace nezná a je to právo pana prezidenta se k tomu vyjádřit.

Poslední dotaz pak byl ohledně toho, zda se již seznámil s podklady týkajícími se nákladů ministrů na zahraniční cesty od ledna 2014, které si vyžádal. „Ještě ne, je to velká hromada dat, nějak to zpracováváme,“ uzavřel Babiš s tím, že příští týden by snad měl mít jasný přehled.

Schůzku s prezidentem si vyžádal sám premiér v demisi Andrej Babiš, jelikož chtěl znát termín, kdy jej prezident jmenuje podruhé premiérem. Sám Zeman už v minulém týdnu avizoval, že svůj slib ohledně jmenování Babiše hodlá dodržet. Pověřit sestavováním druhé vlády chce Babiš ještě před vyhlášením výsledků vnitrostranického referenda ČSSD proto, aby urychlil vznik vlády. Tento krok má být podle jeho slov tlakem na ČSSD i na Babiše.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…