Babiš navštíví v závěru října Japonsko. Zúčastní se velké císařské události

07.10.2019 12:50

Premiér Andrej Babiš (ANO) navštíví v závěru října Japonsko. Šestidenní cesta se uskuteční u příležitosti nástupu na trůn nového japonského císaře Naruhita, Babiše ale čeká i jednání s představiteli japonských firem, napsala ČTK.

Babiš navštíví v závěru října Japonsko. Zúčastní se velké císařské události
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš při rozhovoru pro PL

Vyplývá to z materiálů pro jednání vlády, která bude premiérovu cestu schvalovat.

Babiš do Japonska odlétá 19. října, vrátí se 25. října. Intronizace japonského císaře se uskuteční 22. října a vedle českého premiéra na ni dorazí nejvyšší představitelé většiny států světa. Den po slavnostním ceremoniálu se Babiš zúčastní i slavnostní večeře pro zahraniční státníky, kterou organizuje japonský premiér Šinzó Abe.

Vedle ceremoniálního programu čeká Babiše v Japonsku i jednání s představiteli místních firem. Navštíví také veletrh Tokyo Motor Show, kde se sejde s šéfem společnosti Toyota Europe Johanem van Zylem.

Zatím poslední návštěva českého premiéra v Japonsku se uskutečnila v červnu 2017, kdy do země přijel Babišův předchůdce Bohuslav Sobotka (ČSSD). V Japonsku jednal zejména o ekonomické a výzkumné spolupráci, zasazoval se také o vytvoření přímé letecké linky mezi oběma státy. O vzniku přímého spojení mluvil i Babiš s Abem letos v dubnu, kdy se japonský premiér zúčastnil summitu zemí Visegrádské skupiny (V4) na Slovensku.

Babiš při jednání V4 pozval Abeho také na návštěvu Česka. Český velvyslanec v Japonsku Martin Tomčo ČTK v srpnu řekl, že cesta ještě není jistá, ale je pravděpodobné, že se uskuteční v příštím roce, na kdy připadá stoleté výročí navázání diplomatických vztahů mezi Japonskem a tehdejším Československem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…