Babiš navštívil MIT, chce tam české doktorandy a větší spolupráci

26.09.2019 21:40

Premiér Andrej Babiš si přeje, aby čeští doktorandi získávali zkušenosti na prestižním Massachusettském technologickém institutu (MIT), který patří k nejlepším technicky zaměřeným univerzitám světa. Zájem má i na rozvinutí spolupráce s MIT ve výzkumu jaderné fúze, která je cestou bezemisního získávání energie. Českým novinářům to premiér řekl v Bostonu, kde MIT navštívil.

Babiš navštívil MIT, chce tam české doktorandy a větší spolupráci
Foto: Repro UN
Popisek: Andrej Babiš před valným shromážděním OSN

Anketa

Líbí se vám projevy Grety Thunbergové?

4%
96%
hlasovalo: 34668 lidí
„Je to bez emisí, zdrojem je vodík, takže z vody,“ řekl o termonukleární fúzi Babiš a dodal, že čeští vědci mají k dispozici experimentální fúzní zařízení typu tokamak.

Premiér také řekl, že v České republice se plánuje výstavba nového tokamaku a že Praha chce v této oblasti hrát významnou roli. Mohla by se totiž stát dozorujícím centrem nad takovým zařízením, které se buduje v Japonsku v rámci projektu mezi Evropskou unií a Tokiem. Čeští experti se navíc podílejí na výstavě tokamaku ITER ve Francii, jehož spuštění je plánováno na rok 2025.

„Za posledních deset let jsme se stali minimálně evropskou špičkou v tomto výzkumu,“ řekl šéf Ústavu fyziky plazmatu Akademie věd České republiky Radomír Pánek, který premiéra v Bostonu doprovázel.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, který byl rovněž součástí Babišova doprovodu, zdůraznil, že jednání s MIT o fúzi a nanotechnologiích nebylo náhodné, neboť Česko v této oblasti hraje první ligu. „A to bylo důvodem, proč jsme se potkali v MIT,“ dodal. Univerzita podle něj ocenila výsledky práce české akademie věd.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…