Babiš nemá nic promyšleného, říká, co ho napadne. Expert se v ČT zamyslel nad vládní krizí

16.06.2016 19:29

Hostem čtvrtečního Interview ČT24 byl politolog Stanislav Balík, který se obsáhle vyjádřil k současnému dění v koalici. Podle jeho názoru zde vidíme střet standardních politických stran s hráčem, který má výrazné mocenské ambice. To, co dnes ve vládě vidíme, bychom možná už neměli tolerovat. Stojí přitom za pozornost, že Andrej Babiš (ANO) prohrál svůj první velký politický boj.

Babiš nemá nic promyšleného, říká, co ho napadne. Expert se v ČT zamyslel nad vládní krizí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování o změnách v pořadu 44. schůze poslanecké sněmovny

„Takovéto jednání mezi koaličními partnery je rozhodně nezvyklé a asi bychom ho neměli tolerovat,“ konstatoval Balík. Do politiky podle jeho názoru přišel subjekt, který není zvyklý na běžný politický chod. Tento nový hráč má také jiné mocenské ambice. Narážel tím na ostré výměny názorů mezi ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD).

Jsou tu dvě možnosti. Buď má Andrej Babiš (ANO) skvěle promyšlený plán s nějakým tím esem v rukávu, se kterým pracuje a všechny překvapí, nebo žádné eso nemá. „A to se mi zdá pravděpodobnější. Pan vicepremiér možná nemá vůbec nic promyšleného a říká, co ho napadne. Přitom nemá žádné morální zábrany říkat ráno něco jiného než odpoledne a večer ještě něco jiného,“ popsal situaci host.

Voliči by si možná měli vzpomenout na sliby Andreje Babiše, že v roce 2017 budeme mít vyrovnaný rozpočet. K tomu se dnes neblížíme ani náhodou. Ono je to možná i tím, že hnutí ANO se rozhodlo pracovat jinak než tradiční politické strany. Tradiční politické strany se snaží držet názor alespoň několik dní, hnutí ANO mění podle Balíka názory, jak se to zrovna hodí.

„Babiš ale teď poprvé politicky prohrál. Dosud to bylo tak, že koaliční partneři se s Andrejem Babišem nějak domluvili a ustoupili, ale teď se tak nestalo. ČSSD zjistila, že se nemusí nechat tlačit hnutím ANO někam, že si může prosazovat i vlastní agendu,“ vyjádřil se Balík.

Faktem ovšem také je, že sociální demokracie nezvládla rozjezd reorganizace policie. „Podle mého názoru za to ČSSD ještě zaplatí svou cenu a nebude to cena malá,“ varoval host. Bohuslav Sobotka však také musí vyvažovat dva názorové proudy uvnitř strany. Razantní postup ohledně reorganizace policie prý vyhovuje spíše razantnějším „haškovcům“. Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier či ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová by podle Balíka nabádali předsedu vlády ke zdrženlivosti.  

Pravicové opoziční strany jsou podle Balíka dnes ve svízelné situaci. „Pokud by se totiž postavily za reorganizaci policie, tak by mohly být obviněny, že se mstí Robertu Šlachtovi, který zasahoval na Úřadu vlády, čímž sesadil vládu Petra Nečase. Takže opoziční strany postupují tak, jak mohou. Opatrně,“ zaznělo z úst Balíka.

Mnohem opatrnější je dnes i prezident Zeman. V letech 2013 či 2014 vystupoval mnohem razantněji ve prospěch pánů Ištvana a Šlachty, ale dnes už více váží slova. Stačí si vzpomenout na to, jak ohodnotil kauzu olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD). O něm prohlásil, že je nevinen, dokud se mu neprokáže opak. Začal tedy ctít presumpci neviny. V minulosti byl k politikům přísnější.

V tuto chvíli se zdá, že nejvíc politických bodů z krize může získat Andrej Babiš tím, že se podstavil za, slovy politologa, „jediného pracovitého a svatého Roberta Šlachtu“. To může Babišovi ještě pomoci, ale rozhodně to neznamená, že je jím zvolená strategie správná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…