Babiš odmítl rozšíření porodného. Nejsou prý peníze

13.06.2014 18:47

Ministerstvo práce a sociálních věcí zřejmě neprosadí svůj návrh, aby na porodné dosáhlo více rodin, a to s příjmem pod 2,7násobku životního minima místo nynějšího 2,4násobku. Proti se postavil resort financí. Souhlasí ale s plánem na zavedení porodného na druhé dítě, k němuž se koalice zavázala ve své dohodě. Vyplývá to z vypořádání připomínek k chystané novele o sociální podpoře, které zveřejnila na svém webu vláda.

Babiš odmítl rozšíření porodného. Nejsou prý peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kojenec

"V koaliční smlouvě je uvedeno: Prosadíme porodné i na druhé dítě. Nehovoří se však o zvyšování stanoveného koeficientu z 2,4 na 2,7násobek životního minima rodiny. Z těchto důvodů vyslovujeme zásadní nesouhlas se zvýšením tohoto koeficientu," uvedl resort financí. Podle něj ministerstvo práce nesdělilo, odkud chce 330 milionů korun na rozšíření okruhu rodin a na porodné na druhé dítě vzít. Žádá, aby v podkladech k novele výslovně resort práce uvedl, že vše zaplatí ze svého rozpočtu.

Ministerstvo práce to neuhradí

Ministerstvo práce napsalo, že ze své pokladny výdaje uhradit nezvládne. Opakovaně prý upozorňovalo na to, že plánované částky, s nimiž by mělo v příštích letech hospodařit, jsou nízké. Dodalo, že posunutí hranice příjmu na 2,7násobek minima by znamenalo významný přínos pro rodiny.

Podle návrhu novely by se od ledna mohlo vyplácet porodné na druhé dítě, a to 10 tisíc korun. Na první dítě by se částka nezměnila, činila by 13 tisíc korun. Na dvojčata či vícerčata se teď dává 19 500 korun, nově by to mělo být 23 tisíc korun. Do konce roku 2010 se porodné v Česku vyplácelo na narozené dítě. Od roku 2011 se pravidla kvůli úsporným škrtům v rozpočtu zpřísnila. Porodné se začalo dávat jen na první narozené dítě rodině, jejíž příjem nepřesahuje 2,4násobek životního minima. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…