Babiš pálil do Evropské komise. Opakovaně. A vedle sedící Jourová se neudržela

16.05.2019 16:33

Na konferenci k patnácti letům českého členství v EU došlo k názorovému střetu mezi premiérem Andrejem Babišem a jeho stranickou kolegyní, eurokomisařkou Věrou Jourovou. Ta Babišovi oponovala při jeho kritice Evropské komise, která se týkala dvojí kvality potravin a evropských dotací.

Babiš pálil do Evropské komise. Opakovaně. A vedle sedící Jourová se neudržela
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci hnutí ANO na tiskové konferenci v Lidovém domě

Jak píše web Aktuálně.cz, Babiš na konferenci zopakoval svoji nedávnou kritiku přijaté směrnice na dvojí kvalitu potravin. Směrnice, která byla Evropskou komisí schválena před měsícem, i podle jiných politiků nedostatečně řeší problém dvojí kvality potravin. Finální verze totiž uvádí, že dvojí kvalita je možná, pokud jsou k ní „legitimní a objektivní“ důvody. Ty ovšem již specifikované nejsou.

Po Babišově kritice této směrnice si vzala slovo Jourová a přesto, že většinou jeho politiku podporuje, začala s oponenturou. "Teď se dostávám na trošku palčivé téma, ale nemohu než reagovat na to, co říkal pan premiér Babiš o Evropské komisi," spustila Jourová, podle níž není chyba na straně Evropské komise.

Anketa

Půjdete k volbám do Evropského parlamentu? (anketa od 16.5.2019)

89%
hlasovalo: 10874 lidí
„Ti nevolení byrokrati v komisi nemají poslední slovo nad tolik diskutovanou směrnicí o kvalitě potravin. Byli to volení představitelé Evropského parlamentu a zástupci členských států, kteří mou směrnici, kterou jsem navrhla ve velmi přísné podobě, dostali do kompromisu, který je ještě přijatelný,“ doplnila Jourová s tím, že komise nemá v těchto věcech poslední slovo.

Přijetí směrnice totiž podporovala i česká vláda, konkrétně ministerstvo průmyslu a obchodu. „Podpořili jsme přijetí úpravy alespoň v dohodnuté podobě, protože i ta přispěje ke zlepšení potírání dvojí kvality zboží na vnitřním trhu," oznámila po schválení tehdejší ministryně Marta Nováková (za ANO). 

Druhým tématem, kvůli kterému se Babiš pustil do kritiky EU, jsou složitosti s čerpáním dotací. "Když čerpáme evropské fondy, tak nedostáváme peníze na to, co potřebujeme, a následně se snažíme nevyčerpané programy změnit na ty naše priority. Musíme prosadit naše priority. V tomto směru udělám všechno pro to, aby Evropská komise konečně vyslyšela naše potřeby, protože to doposud tak úplně nebylo," hromoval Babiš.

I v tomto případě Jourová přispěchala s nesouhlasným názorem. „Opravdu se mi velmi nelíbí, když se za všechny složitosti, které se v evropských fondech objevují, viní tzv. Brusel," oponovala Jourová s tím, že problémy s čerpáním dotací způsobuje český systém rozdělování.

„Za Evropu si musím umýt ruce a říci, že drtivá většina složitostí, s kterými se potýkají žadatelé o peníze z fondů, se narodila v České republice," řekla doslova Jourová a vysvětlovala, že je na českých orgánech, aby celý systém zprůhlednily a zjednodušily.

Vzájemnou názorovou shodu nalezli oba politice pouze v důležitosti českého členství v EU. „Naprosto jednoznačně je Česká republika vítěz, ekonomicky jsme bohatší," zakončila svoji řeč Jourová. Babiš v průběhu konference také několikrát zopakoval, že není jiná alternativa než být v EU, jelikož to přináší mnoho výhod. „Členské země ale musí mít hlavní slovo při rozhodování v unii. Jedině tak budeme schopni efektivně bránit a prosazovat naše zájmy," neodpustil si přeci jen trochu kritiky Babiš.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…