Babiš po Zemanově vystoupení v čínské televizi: Prezident se snaží o restart vztahů

28.03.2016 15:02

Prezidentu Miloši Zemanovi jde podle ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše o restart česko-čínských vztahů. Česká republika podle něj začala zahraniční politiku konečně chápat jako prostředek k naplnění ekonomických zájmů, což dříve nebylo obvyklé. Babiš tak reagoval na Zemanova slova o tom, že bývalá vláda Petra Nečase měla velmi špatné vztahy s Čínou a velmi podléhala tlaku USA a EU.

Babiš po Zemanově vystoupení v čínské televizi: Prezident se snaží o restart vztahů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

"Vyjádření pana prezidenta chápu tak, že naše země začala konečně zahraniční politiku chápat jako prostředek k naplňování národních ekonomických zájmů, což v minulosti nebylo běžné," napsal Babiš. "Snahy pana prezidenta chápu jako restart česko-čínských vztahů," podotkl také.

Čína v Česku na rozdíl od dalších zemí zatím de facto neinvestuje, je přesvědčen ministr. Podle něj je v ČR aktivní jen jedna čínská investiční skupina, jejíž investice ale nemají pro český rozpočet a zaměstnanost žádný vliv. Věří, že se to díky aktuální návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga změní.

"Já doufám, že tato návštěva povede k výraznému navýšení exportu českých firem do Číny a že budeme svědky investic ze strany Číny, které budou vytvářet pracovní místa s vysokou přidanou hodnotou a nepůjde jen o investice do soukromých firem a nemovitostí nebo do médií nízké kvality," uvedl ministr financí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje? uvažu…