Babiš pod palbou ve Sněmovně: Roušky jsme měli mít celé léto. Možná byla chyba rozvolňovat

17.09.2020 19:10

Premiér Andrej Babiš čelil na čtvrtečních interpelacích ve Sněmovně ostrým výpadům opozice kvůli údajnému zrychlení šíření koronaviru. Prý ohrožuje životy mnoha lidí a nestaví se k problémům čelem. Premiér si zase na oplátku postěžoval na popírače roušek. A Adam Vojtěch už zase oznámil další opatření. Zprávu přinesl server iDNES.

Babiš pod palbou ve Sněmovně: Roušky jsme měli mít celé léto. Možná byla chyba rozvolňovat
Foto: Facebook A. Babiše
Popisek: Andrej Babiš.

Anketa

Bojíte se COVIDu-19? (Ptáme se od 16.9.2020)

41%
59%
hlasovalo: 21104 lidí

Premiér Andrej Babiš přiznal, že byla možná chyba, když vláda rozvolňovala pravidla pro nošení roušek. „Možná jsme si je měli nechat celé léto,“ řekl, když odpovídal na interpelaci šéfa poslanců Pirátů Jakuba Michálka.

Místopředsedkyně hnutí STAN Věra Kovářová se do Babiše pěkně obula, když mu řekla: „Ohrožujete životy mnoha lidí.“ Na to se premiér ohradil: „Mám respirátor a stále ho nosím,“ a dodal: „To nejhorší, co mohlo potkat covid-19, jsou volby do krajů.“ 

Kovářová premiérovi vyčetla, že nepřišel do Sněmovny, když se celé odpoledne projednávala zhoršující se epidemiologická situace. „Máte velkou odpovědnost a k tomu patří, že musíte věci vysvětlovat. Z pravidel hledáte výjimku hlavně pro sebe. Postavte se k problémům čelem,“ vyčítala Babišovi poslankyně hnutí STAN.

I na to měl však Babiš odpověď: „Nemám problém skládat účty. Měl jsem tady americkou delegaci, šest nebo sedm firem ze Spojených států,“ řekl premiér. „Vůbec jsem to vystoupení nepochopil,“ reagoval poté Babiš na interpelace poslankyně Kovářové.

Zřízení ústředního krizového štábu považuje Babiš za směšné. TOP 09 v něm podle Babiše měla největšího popírače roušek Romana Šmuclera. S obnovením štábu ale souhlasí kromě opozice i vládní ČSSD. Sněmovnou ve středu těsně neprošla výzva vládě, aby štáb znovu aktivovala.

Od poslankyně TOP 09 Heleny Langšádlové dostal Babiš otázku na dezinformace, které se šíří o koronaviru. „Virus nikdo nezná a každý se k tomu vyjadřuje,“ prohlásil Babiš. Postěžoval si na popírače roušek a řekl, že první vlnu koronaviru Česko zvládlo právě díky nim.

V návaznosti na to ministr zdravotnictví Vojtěch ve čtvrtek také oznámil, že od pátku budou roušky povinné i při výuce žáků druhého stupně základních, středních i vysokých škol. Od páteční půlnoci také platí pro celé území ČR zákaz provozu barů, hospod a restaurací od půlnoci do šesti ráno.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AZy

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…