Babiš pohrozil Kalouskovi božími mlýny. Je na něj stostránkový dokument, doporučil nadpozemskému soudci důkazní materiál

05.07.2017 20:35

Exministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz odpověděl na otázky čtenářů. Mimo jiné se dotkl svého předchůdce a věčného rivala Miroslava Kalouska z TOP 09.

Babiš pohrozil Kalouskovi božími mlýny. Je na něj stostránkový dokument, doporučil nadpozemskému soudci důkazní materiál
Foto: David Hora
Popisek: Andrej Babiš

„Kdo už konečně najde odvahu, otevře a došetří všechny aféry mistra klamu Kalouska?“ zeptal se čtenář.

„Já věřím, že boží mlýny melou. Na pana Kalouska alias nejlepšího ministra financí (zadlužil naši zemi o 667 miliard) má třeba Nadační fond proti korupci stostranový dokument,“ poznamenal Babiš. Kalousek v tom však podle jeho slov umí chodit. „Na ničem není podepsaný, nikdo ho nenahrál. A když byl v nějaké kauze někdo potrestaný, byl to vždycky jen nějaký úředníček,“ dodal exministr financí. 

„Jestli se někdy podaří pana Kalouska řádně prošetřit? Bude to těžké, systém, který tady tradiční strany desítky let budovaly, se těžko mění. Budeme k tomu potřebovat i vaši pomoc,“ uzavřel tuto otázku Babiš.

Další otázka pak směřovala k seniorům. „Co uděláte pro seniory, kteří se nechtějí přemísťovat mimo území, co celý život bydleli, nejsou natolik invalidní, aby dosáhli na umístění v Domově pro seniory, což jsou nyní ústavy v podstatě již pro nesoběstačné lidi? Myslím něco podobného, co jsem viděl v Rakousku, kde bydlí starší lidé, kteří jsou sami, potřebují občas pomoct s nákupem, úklidem...,“ poznamenal čtenář a zeptal se i na to, zda je vskutku uvažováno pokračování valorizací důchodů.  

„Máte pravdu, že senioři, zvlášť zůstanou-li sami, často potřebují pomoc. Mnozí dávají přednost tomu zůstat v bytě či domě, kde žili dlouhou dobu, jiní jsou připraveni se přestěhovat do zařízení, které je přímo pro seniory určeno. Všichni ale chtějí zůstat blízko svých přátel a známých v místech, která znají a na která jsou zvyklí. Nechtějí měnit lékaře, ale ani holiče. A nelze se jim divit!“ řekl úvodem Babiš.

Otázky i odpovědi najdete ZDE.

Podle něj na ně musejí myslet města a kraje, když plánují kapacitu a složení potřebných sociálních služeb. „Musejí pamatovat na služby terénní, tj. ty, které za vámi přijdou domů, na denní stacionáře, kam je možné docházet a domů se vracet, i na služby pobytové, které mohou využívat jak klienti v zásadě soběstační, tak ti, kteří potřebují i péči zdravotní. Stát poskytuje na jejich výstavbu každoročně stamilionové částky, které ale obce nedokážou vyčerpat. A kapacity chybějí skoro všude,“ zmínil Babiš s tím, že je to určitě téma, jemuž se chce věnovat. 

Zároveň také odpověděl na otázku, že chce valorizovat důchody. „Podle zákona nás čeká valorizace k 1. 1. 2018 a ta bude zatím rekordní,“ předběžně 508 Kč k průměrnému důchodu. Ta částka se průběžně vyvíjí a může se ještě měnit. Při přípravě rozpočtu na rok 2018 jsem se zajištěním prostředků na ni počítal, peníze jsou připraveny,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…