Babiš popsal, jak diktoval Němcům, uzemnil číšníka a pil po ránu

22.04.2018 20:47

Jak je známo, hnutí ANO obnovilo s ČSSD jednání o koaliční spolupráci, proč to Andrej Babiš dělá? Bojí se snad toho, že mohou být předčasné volby, nebo toho, co tomu řeknou v Evropské unii? Odpovědí se premiéra na sociální síti dožadovala řada lidí. Ten se jim proto pokusil své kroky objasnit v rámci svého již tradičního facebookového hlášení z uplynulého týdne a popsal i zajímavé zážitky z Karlovarského kraje, které zde v rámci výjezdu společně s ministry nasbíral.

Babiš popsal, jak diktoval Němcům, uzemnil číšníka a pil po ránu
Foto: screen
Popisek: Andrej Babiš před novináři v Lánech.

„Tak vám to řeknu jasně a definitivně, jo? Já se nebojím NIČEHO. Můj život nebyl nikdy motivovaný strachem. Fakt ne. Byl motivovaný touhou něco udělat. Nikdy jsem před ničím neutíkal, ale vždycky jsem k něčemu směřoval, poslední půlrok je to stabilní vláda,“ sdělil pro upřesnění hned v úvodu premiér. „A dělám pro to všechno. Možné i nemožné,“ dodal.

Anketa

Zeman jel na sjezd KSČM a nejel na pohřeb kardinála Berana. Jak se k tomu stavíte?

hlasovalo: 11157 lidí

Zdůraznil, že nemáme většinový systém jako v USA, a vítěz proto nedostává právo rozhodovat a řídit, ale musí jednat. „A takhle jsou, přátelé, rozdané karty, tohle jsou strany, které s námi jednaly nebo jednat chtěly: ČSSD, KSČM, SPD. Žádná jiná strana nechce pro tento stát pracovat,“ řekl Babiš a připomněl, co řekl předseda ČSSD Jan Hamáček na nedávné tiskovce: „Povinností každé strany je prosazovat svůj program.“ A přesně tohle je podle Babiše skutečná zodpovědnost vůči voličům. „Ostatní ty tzv. demokratické strany ji prostě nemají,“ uvedl.

„My svůj program naplňujeme. Máme jedny z nejlepších financí v Evropě, jedno z nejnižších zadlužení a zásadně jsme potlačili korupci. Na tom budeme dál stavět. Bez ohledu na to, s kým uzavřeme koalici, bez ohledu na to, jaká konkrétní ministerstva kdo dostane, budeme dál pracovat pro tuto zemi a budeme úspěšní,“ připomněl premiér v demisi a slíbil, že na to už on sám dohlédne. „Nikdy v životě jsem nepracoval víc než teď. A to jsem předtím vybudoval firmu s 35 tisíci zaměstnanci,“ doplnil.

V souvislosti s tím připomněl, že hned poté, co zde minulou neděli dopsal hlášení pro své přiznivce, skočil do auta a jel za panem prezidentem. „Abych mu vysvětlil, jak se to vyvíjí s jednáním. No a další den v 6:30 ráno už jsem seděl v autobuse. Měli jsme s ministry další výjezd, tentokrát na Karlovarsko,“ sdělil premiér a následně se podělil i o pár zážitků z tohoto výjezdu.

Hned po ránu je prý ve Stružné, kde plánují stavbu dálnice D6 do Prahy, přivítala kapela Oldboys. „S panáky bechera. Tyhle ranní rány do hlavy jsou už taková tradice. Skoro všude, kam přijedeme. Ale je to milé,“ pochvaloval si premiér, společně s ministry plánuje postupně výjezdy do všech krajů, v nichž budou mapovat, jaký má naše země potenciál k růstu a pro investování.

Nezapomněl zmínit ani svou zastávku v Lomnici kousek od Sokolova, kde má prý vzniknout nové testovací centrum BMW včetně dráhy, na které se budou zkoušet samořídicí auta, celkem to prý bude 100 kilometrů silnic a německá firma chce investovat šest miliard. „Bavili jsme se o tom s nimi už v březnu, ale já to chtěl vidět nejdřív naživo. Řekl jsem jasně, že BMW musí zaměstnat naše lidi včetně vysoce kvalifikovaných pozic. A taky aby nám dali přesná čísla, kolik pracovních míst vytvoří a jaké za ně budou platit odvody, mělo by to být minimálně 500,“ zdůraznil Babiš s tím, že do konce června jim dají nabídku, jak se zapojí stát, jelikož nemůžeme dávat dotace a pobídky každému.

Poté premiér navštívil střední školu technického zaměření v Sokolově, ale na obědě je prý obsluhovali studenti ze střední školy pro kuchaře a číšníky. Oběd jim prý přinesl kluk klasicky s bílým ubrusem na předloktí, ten si od něj Babiš půjčil, aby podle svých slov zapadl. A hned začal nahlas přemýšlet, jestli by raději neměl dělat tohle než svou současnou práci. „Student mi na to povídá, že bych si to po 12 hodinách na place určitě rozmyslel. Když jsem mu řekl, že pracuju 18 hodin denně, trochu mu spadla brada,“ smál se premiér. „A zítra jedeme s ministry za vámi. Jo, už zase. Tentokrát na Moravskoslezsko. Strávíme s vámi jeden večer a dva dny,“ uzavřel.

Celý příspěvek Andreje Babiše:

Čau lidi, tak jsem vyšel na terasu a jsem úplně vyjevenej. Vždyť tohle je už léto! Kde zůstalo jaro? No nic, dám si kafe a budu odpovídat na vaše otázky. Konečně na čerstvém vzduchu. Už určitě víte, že ČSSD s námi obnovila jednání o vládě. Ptali jste se, proč to dělám, jestli se něčeho nebojím, třeba toho, že můžou být předčasné volby nebo co tomu řeknou v Evropské unii. Tak vám to řeknu jasně a definitivně, jo?

Já se nebojím NIČEHO.

Můj život nebyl nikdy motivovaný strachem. Fakt ne. Byl motivovaný touhou něco udělat. Nikdy jsem před ničím neutíkal, ale vždycky jsem k něčemu směřoval. A to, k čemu směřuju posledního půl roku, je stabilní vláda. A dělám pro to všechno. Možné i nemožné.

Nemáme většinový systém jako v USA, vítěz nedostává právo rozhodovat a řídit, ale musí jednat. A takhle jsou, přátelé, rozdané karty, tohle jsou strany, které s námi jednaly nebo jednat chtěly: ČSSD, KSČM, SPD. Žádná jiná strana nechce pro tento stát pracovat. Mimochodem, tohle řekl předseda ČSSD Jan Hamáček na tiskovce teď nedávno: “Povinností každé strany je prosazovat svůj program.” Tohle je podle mě skutečná zodpovědnost vůči voličům. Ostatní, ty tzv. „demokratické strany“ ji prostě nemají.

My svůj program naplňujeme. Máme jedny z nejlepších financí v Evropě, jedno z nejnižších zadlužení a zásadně jsme potlačili korupci. Na tom budeme dál stavět. Bez ohledu na to, s kým uzavřeme koalici, bez ohledu na to, jaká konkrétní ministerstva kdo dostane, budeme dál pracovat pro tuto zemi a budeme úspěšní. Dohlédnu na to. Nikdy v životě jsem nepracoval víc než teď. A to jsem předtím vybudoval firmu s 35 tisíci zaměstnanci.

Hned, jak jsem vám minulou neděli dopsal report, skočil jsem do auta a jel za panem prezidentem, abych mu vysvětlil, jak se to vyvíjí s jednáním. No a další den v 6:30 ráno už jsem seděl v autobuse. Měli jsme s ministry další výjezd, tentokrát na Karlovarsko.

Ve Stružné, kde plánují stavbu dálnice D6 do Prahy, nás přivítala kapela Oldboys a panáky Bechera. Tyhle ranní rány do hlavy jsou už taková tradice. Skoro všude kam přijedeme. Ale je to milé. Kapelník mi ještě povídá, ať si zkusím s nimi zahrát na vozembouch. Řekl jsem mu, že jim to fakt nechci kazit, protože to neumím. On na to: „Každý umíme něco, vy umíte vládnout.“ No to se teprve uvidí. Aspoň jsem si zatancoval, i když jsem se trochu styděl. Tancující premiér. V demisi. No, snad už brzy v demisi nebudeme. Jestli se nám podaří sestavit vládu a jestli bude fungovat tak dobře, jako doposud ta naše. Udělám pro to všechno.

I tady nám místní potvrdili, jak hrozně je potřeba už konečně schválit náš zákon o liniových stavbách. Hlavně tu část o předběžné držbě. Bez něj se prostě stavba dálnic do pohybu nedá. Třeba tady ta D6 půjde celkem přes tři kraje, spojí nás s Německem a kraj propojí s Prahou. Je kolem ní samozřejmě strašné papírování a vyřizování a nakonec to stejně může shodit nějaký spekulant nebo aktivista kvůli křečkovi polnímu. Tak snad nám ten zákon poslanci co nejrychleji schválí. Vždyť právě Karlovy Vary - ty, které by měly být naše národní chlouba - mají snad nejhorší spojení s Prahou ze všech ostatních krajských měst. Kdo jste tam někdy jel na Mezinárodní filmový festival, tak mi dáte za pravdu, že to je něco neuvěřitelného.

Kdybychom neměli tak neschopné předchůdce, mohli jsme tady mít dálnici samozřejmě dávno. Karlovarsko by se nevylidňovalo, určitě by tady měli i vlastní vysokou školu a mnohem víc peněz z turismu. Takže my se teď na dálnici maximálně soustředíme.

Byli jsme se podívat i na karlovarském letišti. Místní by mu chtěli rozšířit ranvej, aby tam mohla přistávat velká mezinárodní letadla i za špatného počasí. Já jim na to povídám, jestli není lepší za ty prachy postavit několik domovů důchodců. Vždyť jde o 650 milionů. Za to by mohli mít v kraji pět nových supermoderních a příjemných domovů. Mezinárodní letiště máme přece v Praze. Z Varů to na něj potrvá 55 minut, až se dostaví dálnice. Musíme uvažovat koncepčně. Naši senioři si zaslouží lepší život.

Stavili jsme se v Lomnici kousek od Sokolova. Tady má vzniknout nové testovací centrum BMW včetně dráhy, na které se budou zkoušet samořídicí auta. Celkem to bude 100 kilometrů silnic. Německá firma chce investovat šest miliard. Bavili jsme se o tom s nimi už v březnu, ale já to chtěl vidět nejdřív naživo. Řekl jsem jasně, že BMW musí zaměstnat naše lidi včetně vysoce kvalifikovaných pozic. A taky, aby nám dali přesná čísla, kolik pracovních míst vytvoří a jaké za ně budou platit odvody. Mělo by to být minimálně 500. Do konce června jim pak dáme nabídku, jak se zapojí stát. Nemůžeme dávat dotace a pobídky každému, máme nejnižší nezaměstnanost v Evropě. Takže podpoříme jen ty, kteří nám pomůžou, zlepší kvalifikaci našich lidí a přinesou high tech technologie.

V Sokolově jsme zašli na střední školu technického zaměření, ale na oběd nás obsluhovali studenti ze střední školy pro kuchaře a číšníky. Holky měly červené a kluci modré stejnokroje. Oběd nám přinesl kluk klasicky s bílým ubrusem na předloktí. Tak jsem si ho od něj půjčil, abych zapadl. Začal jsem nahlas přemýšlet, jestli bych radši neměl dělat tohle než svou současnou práci. Student mi na to povídá, že bych si to po 12 hodinách na place určitě rozmyslel. Když jsem mu řekl, že pracuju 18 hodin denně, trochu mu spadla brada. Samozřejmě došlo i na selfíčka.

Tradiční setkání se starosty jsme měli tentokrát v sokolovském kostele. Byla tam neuvěřitelná akustika. Snad jsem při odpovídání na otázky o školství, platech, památkách nezněl jako kazatel. Dokonce, když jsme skončili, dostal jsem od místního pana faráře požehnání křížkem na čelo.

V Karlovarské krajské nemocnici jsem měl úžasné setkání se dvěma dámami: bylo vidět, že paní ředitelka a předsedkyně představenstva mají obrovský drajv a taky plno plánů kam investovat. Ukázaly mi moderní urgentní příjem s heliportem. Bohužel letecká záchranná služba zatím chybí, stejně tak traumacentrum. Taky by potřebovali nemocnici rozšířit. Celkem věci za 1,3 miliardy. A největší problém jako všude jinde: lidi. Třetina personálu je v důchodovém věku. Lékaře poptávají v Rusku a na Ukrajině. Zahraniční personál si tady fakt pochvalují. Jenže zase ten problém s pracovním povolením, vízem… Třeba si vemte případ chirurga z Oděsy: měl praxi 30 let a stejně jim trvalo rok a půl než povolení pracovat dostal. Abychom tenhle problém vyřešili, musíme zvládnout dvě věci: zrychlit přijímání odborníků ze zahraničí a HLAVNĚ dát víc peněz na lékařské fakulty. Mladých lidí se hlásí dost, udělají i zkoušky, ale nedostanou se, protože nám chybí pedagogové.

Nemohli jsme se, aspoň na chvilku, neotočit v Císařských lázních. Je to zapomenutá perla. Hodně hluboko schovaná v kraji bez dálnice. A přitom by mohla přilákat do kraje tolik turistů! Tahle národní kulturní památka si zaslouží rekonstrukci za 550 milionů. Ještě jako ministr financí jsem se domluvil s ministrem kultury a sehnali jsme ze státní kasy 250 milionů. Jenže se to nějak zaseklo mezi krajem a městem, které musí do obnovy lázní taky přispět. Musíme to znovu nastartovat. Politikaření přece nemůže stát v cestě rozvoji celého kraje.

Věci z vlády jsem vám sem dával průběžně v týdnu. Takže už víte, že pomůžeme zemědělcům, kterým sucho a mráz minulý rok zdecimovaly úrodu. Celkem jim dáme 2 miliardy za sucho a 208 milionů za mrazy. Slíbil jim to už předchozí ministr zemědělství těsně před volbami, 27. září, ale peníze neměl. A my jsme jeho slib naplnili.

A důchody. Zvyšujeme je nejvíc za posledních 20 let. Prošlo to parlamentem v prvním čtení. Od ledna příštího rok se zvedne základní výměra z 9 na 10 procent průměrné mzdy. Navýšení by mělo být průměrně 918 Kč měsíčně. A taky všichni lidi nad 85 let začnou dostávat o tisícovku měsíčně. Nikdo z nás nepochybuje, že si to zaslouží.

Pamatujete ještě na ten řev, když jsem ohlásil, že všem důchodcům a studentům dáme 75 procent slevu na jízdné? Tak v pátek za mnou přišli zástupci Studentské komory. Prý tu slevu nechtějí a bojí se, že na ni vezmeme peníze ze školství. A někteří studenti začali proti tomu psát petici. Tak jsme se v osm ráno potkali a já jim dal s naší ministryní financí školení. Hodinové. Tak vám to sem nebudu celé psát, protože rozpočet je velice složitý a krátce: ty peníze totiž nebudeme nikomu brát. Opakuju: nikomu. Naopak, třeba právě školství dostane příští rok o 30 miliard víc. Hlavně na platy učitelů a pro univerzity na vědu a výzkum. Pořád platí, že do roku 2021 chceme zvednout platy učitelů o 150 procent.

 

No super, a jsme zase na čtvrté straně. Tak já to tady s dovolením zabalím. Zítra mám nabitý program. Jako vždycky. A v pět večer sedám do vlaku a jedeme s ministry za vámi. Jo, už zase. Tentokrát na Moravskoslezsko. Strávíme s vámi jeden večer a dva dny.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…