Babiš před novináři v Budapešti: Nikdy se nám nedařilo tak dobře, tak proč měnit vládu?

13.06.2019 15:40

V Budapešti jednali premiéři V4. Po rokování předstoupil český premiér Andrej Babiš (ANO) před novináře. Znovu se vyjádřil k demonstracím spolku Milion chvilek, které už neoznačoval za koncert. Trval na tom, že není důvod k tomu, aby padla vláda, neboť podle jeho názoru pracuje dobře a Česku se daří skvěle. Věnoval se také situaci v EU a sestavování nové Evropské komise. Visegrádská čtyřka prý táhne za jeden provaz.

Babiš před novináři v Budapešti: Nikdy se nám nedařilo tak dobře, tak proč měnit vládu?
Foto: Printscreen: ČT24
Popisek: Andrej Babiš.

 „Původně to mělo být setkání moje s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, ale myslím si, že ten příští týden je tak důležitý pro Evropu a budoucnost našich zemí, že jsem vlastně iniciativně pozval i slovenského a polského premiéra,“ oznámil Babiš před kamerami ČT.

Visegrádskou čtyřku považuje za velmi silné uskupení. Připomněl, že jde o 65 milionů lidí. Už kvůli nim se prý musí předsedové vlád scházet. Na společná jednání prý při jiných příležitostech nemají dost času. Tentokrát debatovali o penězích na příští rozpočtové období, o migraci, ale také o sestavování příští Evropské komise. Babiš se domnívá, že premiéři jednotlivých členských zemí se k jednání o komisi rozhodně mají vyjadřovat. Na půdě Evropského parlamentu spolu prý jednali evropští lidovci, evropští socialisté a liberálové z frakce ALDE.

Přišla řeč také na české předsednictví v EU, které proběhne ve druhé polovině roku 2022. Babiš plánuje pravidelná jednání s V4 a s dalšími vybranými zeměmi. „Taky jsem se ptal kolegů, že bychom asi měli pozvat ukrajinského prezidenta a s ním debatovat o nějakých vztazích,“ prozradil Babiš.

„V4 je solidární, jsme dohromady, jsme spolu, máme stejné názory na většinu věcí a já myslím, že je to důležité, protože samozřejmě v rámci toho vyjednávání je důležité, abychom byli jednotní. Aby se nestalo, že během jednání někdo z nás změní názor na to, co jsme si řekli,“ pokračoval předseda vlády.

Debatovali prý i o složení Evropské komise, padala prý také konkrétní jména, ale Babiš je nechtěl prozradit. Nezdálo se mu to fér. „To není o tom, že V4 má nějakého kandidáta na šéfa Evropské komise, jde o to, abychom vybrali toho nejlepšího kandidáta pro nás všechny,“ zdůraznil Babiš. „V této chvíli je ta debata – jestli tzv. ‚spitzenkandidát‘, nebo někdo jiný,“ vyložil Babiš novinářům situaci.

Poté věnoval pár slov také domácí politické situaci. Odmítl snahy opozice vyvolat hlasování o nedůvěře jeho vládě.

„Samozřejmě musím říct, že jako premiér české vlády pracuju pro všechny občany naší země. Naše vláda vzešla ze svobodných voleb. Myslím si, že má velice dobré výsledky. Česká republika má skvělé výsledky. Nikdy se nám tak nedařilo, jak se nám daří, takže si myslím, že není důvod měnit vládu. My se skutečně snažíme,“ zdůraznil.

„Já chápu, že lidi protestujou, oni mě nemají rádi, samozřejmě, já to vnímám. Já to považuju za normální, máme svobodu a demokracii. Slyším, co tito lidé, kteří mě nemají rádi, co říkají. A akceptuju to. Akorát teda mě mrzí, že oni protestují na základě věcí, které nejsou pravdivé. Určitě jsem připraven přijít i do Senátu a vysvětlit tu problematiku evropských fondů. Myslím si, že to funguje dobře, takže by bylo dobré nás nechat vládnout až do příštích parlamentních voleb a tam se vyjádřit,“ zdůraznil Babiš.

Znovu také zopakoval, že audit Evropské komise považuje za neseriózní a trval na tom, že on ani jeho bývalá firma Agrofert, jak ji vytrvale označuje, nebude vracet žádné peníze do EU. Není prý tedy důvod destabilizovat naši zemi. „Ty audity nejsou o mně. To je vlastně souboj mezi našimi úředníky a Evropskou komisí. Už jsme měli i takové případy, kdy všichni říkali, že se bude vracet, ale nakonec se ukázalo po roce a půl prověřování, že se nic vracet nebude,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…