Babiš přednese projev na Valném shromáždění OSN

25.09.2019 6:05

Český premiér Andrej Babiš dnes pozdě večer newyorského času (ve čtvrtek nad ránem SELČ) vystoupí s projevem na zasedání Valného shromáždění OSN (VS OSN). Babiše dnes také čeká jednání s americkými investory, vystoupení na konferenci Bloomberg Global Business Forum a na politickém fóru na vysoké úrovni o udržitelném rozvoji, konaném pod záštitou VS OSN, či jednání s tureckým prezidentem Recepem Erdoganem a generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem.

Babiš přednese projev na Valném shromáždění OSN
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Vrcholem dnešního Babišova programu bude vystoupení v plénu VS OSN. V posledních letech jezdil na zasedání do newyorského sídla OSN prezident Miloš Zeman. Před rokem požádal premiéra, aby ho na akci zastoupil, Babiš ale z časových důvodů poslal do USA tehdejšího zastupujícího šéfa diplomacie Jana Hamáčka (ČSSD). Neúčast Zemana mluvčí Hradu Jiří Ovčáček tehdy zdůvodnil tím, že „vše důležité už bylo na Valném shromáždění řečeno“. Hamáček loni v projevu vyzdvihl význam OSN jako garanta míru a práva.

Před projevem v OSN má Babiš v plánu několik bilaterálních schůzek, mimo jiné s Erdoganem. Českým novinářům Babiš v New Yorku řekl, že s tureckým prezidentem chce hovořit o syrských uprchlících v Turecku a o vytvoření podmínek jejich návratu do vlasti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…