Babiš prozradil plány před cestou do Bruselu: Chceme prosadit důležité věci

31.01.2020 14:53

Premiér Andrej Babiš (ANO) bude příští čtvrtek jednat v Bruselu s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem. Dva týdny před unijním summitem, na němž budou šéfové států a vlád zemí Evropské unie jednat o příštím dlouhodobém rozpočtu bloku pro roky 2021 až 2027 by právě příští víceletý finanční rámec měl být hlavním tématem jednání,“ uvedla ČTK.

Babiš prozradil plány před cestou do Bruselu: Chceme prosadit důležité věci
Foto: Facebookový profil Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Mimořádný summit na téma unijního rozpočtu začíná v Bruselu 20. února. Babiš do té doby chystá vedle jednání s Michelem ještě cestu na jednání zemí skupiny Přátel koheze v Portugalsku. „Dvacátého února bude Evropská rada o příštím finančním rámci a my tam samozřejmě chceme prosadit ty věci, které my považujeme za důležité, a ne, co nám nadiktuje Brusel,“ uvedl Babiš ve čtvrtek při sněmovních interpelacích.

Skupina Přátel koheze sdružuje 16 zemí převážně z východní a jižní části Unie, které jsou čistými příjemci z rozpočtu EU. Jejich zástupci se naposledy sešli v listopadu v Praze a ve společné deklaraci vyzvali, aby ve víceletém finančním rámci neklesl objem peněz určených na kohezní politiku pod úroveň současného rámce. Evropská komise navrhla pokles o deset procent.

Mimořádný summit k rozpočtu svolal Michel minulý týden s tím, že od všech účastníků čeká ochotu ke kompromisům. „Nadešel čas, abychom se na naší úrovni na víceletém finančním rámci domluvili,“ napsal Michel premiérům a prezidentům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…