Babiš prý obejde televizní zákaz kandidátů. Má se slavným hokejistou nabízet kuře

14.09.2013 9:32

Zákon jasně říká, že politické strany mají ve veřejnoprávních médiích jasně vymezený prostor, ale mimo ten se nemohou projevovat na obrazovkách v reklamních spotech. Političtí konkurenti miliardáře Andreje Babiše a jeho hnutí ANO proto teď bijí na poplach. Babiš se totiž možná dostane na obrazovky komerčních televizí, kde bude propagovat Vodňanské kuře svého podniku Agrofert.

Babiš prý obejde televizní zákaz kandidátů. Má se slavným hokejistou nabízet kuře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš za volantem volebního autobusu

Podle informací MF Dnes, kterou vlastní miliardář Andrej Babiš, se právě tento miliardář dostane krátce před volbami na obrazovky komerčních televizí. Spolu s Jaromírem Jágrem bude na obrazovkách propagovat Vodňanské kuře skupiny Agrofert. Zatímco se odborníci přou o to, zda jde o porušení zákona v předvolebním čase, političtí konkurenti Andreje Babiše mají jasno.

Poslední slovo budou mít televize

„Zcela jistě je to obcházení zákona, jeho principu, který definuje férové podmínky pro všechny politické strany v předvolebním klání. A jen to dokazuje, že pan Babiš reprezentuje především svůj podnikatelský projekt, nikoli politické hnutí,“ zlobí se místopředseda ODS Jiří Pospíšil. Kritická slova na miliardářovu adresu pronáší i místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Myslím, že takové kličkování před zákonem je charakteristické pro lidi, kteří byli úspěšní za všech režimů," poznamenává Kalousek.

Babišovy reklamy by se mohly na obrazovky komerčních televizí Nova a Prima dostat během října, to znamená jen pár dnů před předčasnými volbami, která proběhnou 25. a 26. října. Podle odborníků ale není jisté, zda tímto jednáním skutečně zákon poruší. Jan Kůta z advokátní firmy KMVS má za to, že nikoliv. O tom je ostatně přesvědčen i sám Babiš, který to prý také konzultoval s právníky.

Najdou se však i odborníci, kteří to vidí jinak. Záleží prý na tom, co bude Babiš v reklamách dělat. „Záleží na obsahu reklamy. Pokud bude např. Vodňanské kuře s panem Babišem hlasovat Ano, nebo bude přítomen jiný více či méně skrytý politický obsah, pak se může jednat o obcházení zákazu vysílání politické reklamy,“ říká k tomu Karla Chlumská, odbornice na mediální právo. Poslední krok je však na televizích. Jen na nich záleží, zda reklamy na obrazovky nakonec pustí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…