Babiš rozjel v rádiu tradiční kanonádu: Kalousek i Šincl lžou. A nejen to...

02.07.2015 17:30

Hostem čtvrtečních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl majitel Agrofertu, ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Téměř již tradičně prohlašoval, že tato vláda konečně něco dělá pro Českou republiku, neboť znovu investuje do infrastruktury, ale zároveň dělá něco pro to, aby se zefektivnil výběr daní. Znovu hájil také elektronickou evidenci tržeb, rýpl si do Miroslava Kalouska (TOP 09) i do Ladislava Šincla z ČSSD.

Babiš rozjel v rádiu tradiční kanonádu: Kalousek i Šincl lžou. A nejen to...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

V úvodu pořadu zdůraznil, že ve státním rozpočtu pro příští rok počítá se schodkem 70 miliard korun. Ani korunu navíc. Česko prý navíc patří ke špici v EU, protože se mu daří snižovat zadlužení. Je pravda, že ekonomika roste, takže je otázka, jestli by neměl být schodek ještě nižší. „Ale rozdíl mezi představou resortu a Ministerstva financí je 55 miliard,“ posteskl si Babiš.

Rýpl si i do Miroslava Kalouska, který prý v minulosti obrovským způsobem ekonomiku přiškrtil. Tato vláda začala zase investovat. „A hlavně tato vláda zavádí revoluční změny ve výběru daní, to tu do teď nikdo nedělal,“ poznamenal téměř již tradičně. Od března do června prý navíc vláda vybrala o 6,3 miliardy více na DPH.

Onou revoluční změnou je zavedení elektronické evidence tržeb. V Chorvatsku tento krok vedl k tomu, že podnikatelé přestávají podvádět na daních, případně na odvodech na sociální a zdravotní pojištění za své zaměstnance. Jestliže v České republice někdo tvrdí, že EET povede ke krachu firem, je to prý tím, že donedávna podvádějící podnikatelé si raději založí nové firmy. Je ale pravda, že Babiš bude vědět, kolik jste vypili piv v hospodě? „Není to pravda, pan Kalousek je demagog a lže, do ministerstva přicházejí jen informace o celkové tržbě.

Pár slov padlo také na adresu poslance Ladislava Šincla (ČSSD), který předložil novelu zákona o pojišťovnictví. Ministr trval na tom, že je zákonodárce Šincl zlobovaný pojišťovnami, ale navíc si dovolil ministra veřejně podrazit a šířit lži. Šincl se snažil naznačit, že je zlobovaný sám Babiš, což majitele Agrofertu uráží. Šincl prý lhal i v tom, když převody majetku maskoval rakovinou. „Není to pravda, když se ho na to média ptala před lety, tak tehdy odpovídal jinak,“ konstatoval Babiš.

V rozhovoru také uznal, že už je politik, ale politikou se prý stejně neživí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…