Babiš rozsekl téma obědů pro děti. Jde v tom i o Viktora Orbána. Syrští sirotci? Jasné slovo

09.12.2018 20:28

Andrej Babiš sepsal další obsáhlé pojednání určené občanům. Sám říká, že touto cestou skládá účty voličům. Dalo by se však také říci, že týden co týden vyzdvihuje, co se mu povedlo, a snaží se poukázat na všechno, za co by si snad mohl zasloužit pochvalu. Nejinak je tomu i druhou prosincovou neděli. Babiš při ní znovu zmínil maďarského premiéra Viktora Orbána, syrské uprchlíky a školní obědy pro děti zdarma.

Babiš rozsekl téma obědů pro děti. Jde v tom i o Viktora Orbána. Syrští sirotci? Jasné slovo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jediným bodem programu mimořádné schůze sněmovny bylo vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše

„Čau lidi, začnu hned hlavní věcí, kterou teď žiju a kterou řeším. Jasně, obědy zdarma pro předškoláky a školáky do 15 let. Řekl jsem už minulou neděli v televizi, že to chci prosadit. A hned se toho chytili další politici. Vlastně jsem rád, že se teď předhánějí, čí to byl nápad. O to větší je šance, že ho prosadíme. Uložil jsem ministrovi školství předložit vládní návrh. Pokud se ptáte, jaký je rozdíl mezi našimi návrhy a těmi ostatními, tak v tom, že ostatním je jedno, kde na to vezmeme peníze. My je, na rozdíl od nich, musíme sehnat a zároveň se starat, abychom nezadlužovali stát,“ vykreslil se Babiš jako vzorný hospodář hned v úvodu mnohastránkového výčtu svých týdenních aktivit.  

Obratem podotkl, že ve Finsku mají školáci obědy zdarma už od konce čtyřicátých let 20. století. Kromě toho jsou obědy zdarma podporovány také v Estonsku a Švédsku.  

Anketa

Je Miloš Zeman vlastizrádce?

5%
95%
hlasovalo: 19417 lidí

„Moje nedělní vyjádření je výsledek dlouhého přemýšlení a na základě debat s finským, slovenským a teď naposledy i maďarským premiérem. S Viktorem Orbánem jsme před 14 dny probírali velké téma, rodiny a porodnosti. A došlo i na obědy zdarma a za jakých podmínek fungují v Maďarsku, kde to zavedli už před nějakou dobou. Tehdy to ve mně definitivně uzrálo a veřejně jsem oznámil, že to chci prosadit,“ pokračoval Babiš.  

Představuje si, že obědy zdarma budou dostávat děti v posledním roce školky a pak všichni žáci základních škol od první do deváté třídy. Naproti tomu koaliční sociální demokraté prosazují variantu obědů zdarma pro školkové děti a pro děti na prvním stupni základní školy.

Od zavedení tohoto opatření si Babiš především slibuje zvýšení porodnosti. Lidé se nebudou tolik bát mít děti, když budou vědět, že se jim o jedno teplé jídlo denně postará stát.

A pokud by někomu nestačil obsáhlý výčet premiérovy činnosti, může se podívat ještě na video, kde premiér hovoří o syrských sirotcích. Poté, co opakovaně odmítl plán lidovecké europoslankyně Michaely Šojdrové na převoz padesáti syrských válečných sirotků do Česka a označil tuto snahu za absolutně nesmyslnou, přišel s náčrtem vlastního projektu, jak pomoci těmto dětem přímo na místě. Přímo v Sýrii.   

„Jednak jsem navázal spolupráci s Českým červeným křížem. Máme projektový záměr integrované dětské centrum v Sýrii,“ oznámil Babiš na videu s tím, že je kvůli plánovanému projektu v kontaktu navíc s velvyslankyní v Sýrii Evou Filipi.

Firma Cubespace prý Babišovi také připravila nástin projektu, který by zahrnoval co nejrychlejší výstavbu kampusu v Sýrii, jež zahrnuje i objekt mateřské školy, ubytovacích prostor a stravovacích prostor. „Takže na tom makám,“ zaznělo z úst českého předsedy vlády. „Je to projekt, který si řeším sám a nezapojuji do toho úředníky, a když to budu mít všechno v kopě, no tak potom to samozřejmě představím. Takže já bych chtěl jenom ubezpečit, že jak mě většina znáte, když něco říkám, tak to i dělám,“ zdůraznil Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…